Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Μαδρίτη εν όψει διαδηλώσεων

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012, 14:27
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Μαδρίτη εν όψει διαδηλώσεων
Η ισπανική αστυνομία απαγόρευσε σήμερα την πρόσβαση στο Κοινοβούλιο, τοποθετώντας μεταλλικά φράγματα και δεκάδες οχήματα, για να αποκλείσει τη διέλευση στους γειτονικούς δρόμους, καθώς οι Αρχές λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας εν όψει της μαζικής διαδήλωσης κατά της κυβερνητικής πολιτικής της λιτότητας.

Μόνο σε βουλευτές, υπαλλήλους της Βουλής και μοτοσικλετιστές επιτράπηκε η είσοδος σε χώρους στάθμευσης στην περιοχή αυτή.

Η αστυνομία θα αναπτύξει δύναμη τουλάχιστον 1.300 ανδρών για τη διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας του Κοινοβουλίου αργά το απόγευμα.

«Δεν τίθεται θέμα να επιτραπεί στους διαδηλωτές να περικυκλώσουν ή να καταλάβουν χώρο του Κοινοβουλίου» είπε αξιωματούχος.

Τα κόμματα που οργανώνουν τη διαδήλωση κατηγορούν τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι ότι πρόδωσε τις υποσχέσεις που έδωσε πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η ισπανική κυβέρνηση θα παρουσιάσει την Πέμπτη τον προϋπολογισμό του 2013 μαζί με ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ένα συνολικό πακέτο, το οποίο, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι το προτελευταίο στάδιο πριν η χώρα καταφύγει στον μηχανισμό διάσωσης. Η κυβέρνηση της Ισπανίας θα κάνει το τελευταίο βήμα την Παρασκευή με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ανεξάρτητου ελέγχου των ισπανικών τραπεζών, για τον υπολογισμό της βοήθειας που θα τους δοθεί από την Ευρωζώνη, η οποία έχει υποσχεθεί ποσό ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Μαδρίτη δηλώνει ότι 60 δισεκατομμύρια δολάρια θα είναι αρκετά.

Ο Ραχόι αντιμετωπίζει αυξανόμενες διαμαρτυρίες κατά των μέτρων λιτότητας που λαμβάνει, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού και να αποτραπεί η προσφυγή στην πλήρη διεθνή οικονομική βοήθεια.

Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί διαδήλωσαν στη Μαδρίτη στις 15 Σεπτεμβρίου κατά των περικοπών της κυβέρνησης στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της ενίσχυσης των τραπεζών.

Η τέταρτη οικονομία της Ευρώπης αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2% φέτος, ενώ η ανεργία στην Ισπανία ήδη ξεπερνά το 25%.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012, 15:38