Τρεις περίπου εβδομάδες πριν τις Ευρωεκλογές και το ενδιαφέρον των Γερμανών για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Προβάδισμα της CDU/CSU – δημοφιλέστερη πολιτικός η Μέρκελ.

Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση του infratest dimap για λογαριασμό του ARD-DeutschlandTrend το 53% των Γερμανών δηλώνει ότι ενδιαφέρεται «πολύ» έως «πάρα πολύ» για τις επικείμενες Ευρωεκλογές. Τρεις εβδομάδες πριν στηθούν οι κάλπες στις χώρες της ΕΕ και το ενδιαφέρον των πολιτών στη Γερμανία είναι αρκετά μεγαλύτερο απ΄ ότι το ίδιο διάστημα πριν τις Ευρωεκλογές του 2014, όταν το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 35%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επικείμενες Ευρωεκλογές θα κρίνουν και το ποιος θα διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν. Το 29% των ερωτηθέντων προτιμά τον χριστιανοκοινωνιστή πολιτικό και κορυφαίο υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ ενώ το 26% τον αντίπαλό του από το στρατόπεδο των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών, ολλανδό Φρανς Τίμερμανς. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι ένας στους τέσσερις πολίτες δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τουλάχιστον έναν από τους δυο υποψηφίους.

Πολύ σημαντική η προστασία του κλίματος

Ποια Ευρώπη όπως θέλουν οι Γερμανοί; Η πλειονότητα και συγκεκριμένα το 52% τάσσεται υπέρ της περαιτέρω εμβάθυνσης της ΕΕ. Το 27% θα ήθελε περισσότερη αυτόνομη δράση των χωρών μελών ενώ το 16% των ερωτηθέντων επιθυμούν να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα από τα θέματα που απασχολούν αυτό το διάστημα πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με αφορμή και τις μαθητικές κινητοποιήσεις Fridays for Future, είναι το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος. Η συντριπτική πλειονότητα των Γερμανών χαρακτηρίζει επιτακτική την ανάγκη ανάληψης δράσης σε αυτό το πεδίο. Το 85% εκτιμά ότι χωρίς αλλαγές ή περιορισμούς στον τρόπο ζωής των ανθρώπων δεν μπορεί να ανακοπεί η κλιματική αλλαγή. Το 68% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μεγαλύτερες ευθύνες θα πρέπει να αναλάβει η βιομηχανία και όχι οι καταναλωτές.

Μπροστά η CDU/CSU

Στην πρόθεση ψήφου οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) αν και ελαφρώς αποδυναμωμένοι εξακολουθούν να διατηρούν ένα σαφές προβάδισμα συγκεντρώνοντας 29%. Ακολουθούν οι ενισχυμένοι κατά δυο μονάδες Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 19% και οι Πράσινοι (Grüne), επίσης με 19%. Στο 7% η Αριστερά (Die Linke), στο 10% το εθνολαϊκιστικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ενώ στο 7% οι Φιλελεύθεροι (FDP). Τα λοιπά κόμματα συγκεντρώνουν 9%. Δεδομένου ότι στη Γερμανία δεν υπάρχει εκλογικό όριο στις Ευρωεκλογές (5% στις εθνικές εκλογές), μπορούν να εκπροσωπηθούν στη Βουλή θεωρητικά ακόμη και κόμματα με λιγότερο από 1%.

Δημοφιλέστερη πολιτικός της Γερμανίας παραμένει η Άγκελα Μέρκελ. Το 55% των πολιτών δηλώνουν ικανοποιημένοι με το έργο της. Ακολουθούν ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας με 47% και ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς με 41%. Πτώση παρουσιάζουν τα ποσοστά της προέδρου της CDU Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ η οποία προαλείφεται για τη θέση της καγκελαρίου. Με 36% συγκεντρώνει το χαμηλότερο ποσοστό από τότε που εξελέγη στην ηγεσία των συντηρητικών.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης