Αυξημένος ο κίνδυνος εγκεφαλικού για τους... υπναράδες!

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015, 09:28
Αυξημένος ο κίνδυνος εγκεφαλικού για τους... υπναράδες!
Οι άνθρωποι που συστηματικά κοιμούνται πολύ, περισσότερες από 8 ώρες κάθε βράδυ, ενδέχεται να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα στη Βρετανία. Συνήθως οι επιστήμονες προειδοποιούν για τα πιθανά προβλήματα από την αϋπνία, ωστόσο η νέα αυτή μελέτη αναδεικνύει τον κίνδυνο που υπάρχει από την πολύωρη παραμονή στην... αγκαλιά του Μορφέα.

​Η παρατεταμένη παραμονή στην... αγκαλιά του Μορφέα εγκυμονεί κινδύνους εγκεφαλικού επεισοδίου
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Γιούε Λενγκ του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μελέτησαν στοιχεία για περίπου 9.700 άτομα με μέση ηλικία 62 ετών, που δεν είχαν ποτέ πάθει εγκεφαλικό. Οι επιστήμονες κατέγραψαν τις συνήθειες ύπνου των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της έρευνας, που κράτησε σχεδόν 10 χρόνια, χρονικό διάστημα κατά το οποίο 346 άνθρωποι έπαθαν εγκεφαλικό (θανατηφόρο ή όχι). 

Σχεδόν επτά στους δέκα ανθρώπους κοιμούνταν έξι έως οκτώ ώρες, ενώ ένας στους δέκα πάνω από οκτώ. Αυτοί που κοιμούνται πάνω από οκτώ ώρες ή κάτω από έξι, είναι κυρίως ηλικιωμένοι, γυναίκες και άτομα όχι δραστήρια σωματικά.

​Κατά μέσο όρο, 46% μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν εγκεφαλικό όσοι κοιμούνται πάνω από οκτώ ώρες, σε σχέση με όσους κοιμούνται 6-8 ώρεςΗ ανάλυση έδειξε ότι όσοι κοιμούνταν πάνω από οκτώ ώρες, είχαν κατά μέσο όρο 46% μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν εγκεφαλικό, σε σχέση με τους ανθρώπους που κοιμούνταν έξι έως οκτώ ώρες (που θεωρείται η μέση διάρκεια ύπνου).

Όσοι, με το πέρασμα του χρόνου, άλλαξαν συνήθειες και ενώ αρχικά κοιμούνταν λιγότερες από έξι ώρες, στη συνέχεια κοιμούνταν πάνω από οκτώ ώρες, ήσαν αυτοί που εμφάνιζαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού, σχεδόν τετραπλάσιο σε σχέση με τους ανθρώπους που συνήθως κοιμούνταν 6 έως 8 ώρες.

Ο απόλυτος κίνδυνος εγκεφαλικού εκτιμήθηκε σε 5,3% για όσους κοιμούνται πάνω από οκτώ ώρες, 4,1% για όσους κοιμούνται κάτω από έξι ώρες και 3,1% για όσους κοιμούνται έξι έως οκτώ ώρες.

Η έλλειψη ύπνου έχει συσχετιστεί με διαταραγμένο μεταβολισμό και αυξημένα επίπεδα της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης, παράγοντες που τείνουν να αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και συνεπώς τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Όμως, η νέα έρευνα δείχνει ότι η σχέση ανάμεσα στη διάρκεια του ύπνου και στον κίνδυνο εγκεφαλικού είναι ανεξάρτητη από τους συνήθεις παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Παράγοντες, όπως η υψηλή χοληστερίνη, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το βάρος και η σωματική δραστηριότητα δεν φαίνεται να αλλάζουν τη σχέση ανάμεσα στον πολύ ύπνο και στον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

«Δεν ξέρουμε ακόμη αν ο πολύς ύπνος αποτελεί την αιτία, τη συνέπεια (σύμπτωμα) ή μία πρώιμη ένδειξη για κακή υγεία» δήλωσε η Γιούε Λενγκ και επεσήμανε πως χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να φωτίσει τη σχέση ανάμεσα στον πολύ ύπνο και τα εγκεφαλικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015, 09:37