Κατά το «Μάλτα γιοκ», τη γνωστή φράση που εκστόμισε ο Οθωμανός ναύαρχος, όταν αντελήφθη πως ο στόλος του έχασε το νησί της Μάλτας, η εποποιία του «Πίρι Ρέις», νότια – νοτιοανατολικά της Κύπρου, αποτελεί από σήμερα πεδίον δόξης λαμπρόν για τους Τούρκους γελοιογράφους.

Συγκεκριμένα, το «Πίρι Ρέις» εστάλη στην Ανατολική Μεσόγειο ως αντίβαρο στο γεωτρύπανο το οποίο επιχειρεί για λογαριασμό της Κύπρου και του Ισραήλ στον τομέα «Αφροδίτη» νότια της Μεγαλονήσου. Το «Πίρι Ρέις», ωστόσο, αντιμετωπίζει μία σειρά από προβλήματα, τα οποία αρχίζουν από τις τηλεπικοινωνίες του, που είναι προβληματικές, και καταλήγουν σε σοβαρές ζημιές στη ντιζελομηχανή αλλά και στην πετρελαιογεννήτριά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντιπολίτευση κατέθεσε ήδη ερώτηση στη Βουλή. Διερωτάται για τον λόγο για τον οποίο δεν έγιναν οι απαραίτητες εργασίες στο πλοίο, πριν αποπλεύσει για τον ιστορικό του πλου. Τόσο μία εκ των μηχανών όσο και η γεννήτριά του (του κουτιού) δεν τοποθετήθηκαν ποτέ στο καράβι, διότι απλούστατα παρακρατήθηκαν στο τελωνείο, επειδή δεν κατεβλήθη ο Φ.Π.Α.. Το πλοίο δηλαδή, ηλικίας 33 ετών, απέπλευσε χωρίς να διορθωθούν οι αβαρίες του.

Με λίγα λόγια, το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ασφαλούς πλου, σε μία έκρυθμη κατάσταση η οποία επικρατεί στην περιοχή.

Η σατιρική επιθεώρηση GIRGIR δεν έχασε την ευκαιρία. Απεικονίζεται ο ναύαρχος Πίρι Ρέις να ερωτά τον καπετάνιο του καραβιού σε ναυτική αργκό «Και για να έχουμε καλό ρώτημα, μάγκα μου, υπάρχουν ακόμη τέτοια πλοία;». Αντί απαντήσεως, ο καπετάνιος κατατρομοκρατημένος κραυγάζει «Αμάν, ο Πίρι Ρέις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την ιστορία, ο Πίρι Ρέις είναι από τους γνωστότερους χαρτογράφους του κόσμου. Όλοι οι μεγάλοι θαλασσοπόροι της εποχής του προμηθεύονταν τους ναυτικούς του χάρτες. Δόθηκε το όνομά του στο ερευνητικό σκάφος που κατασκευάστηκε στη Γερμανία πριν από 33 χρόνια.

Δείτε τη γελοιογραφία του Girgir:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης