Να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της βίας «κατά μέτωπον» υποσχέθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ενώ απαίτησε την υποβολή αυστηρότερων ποινών σε μέλη νεανικών συμμοριών. 

Αυτή του η κίνηση έρχεται μετά την εισβολή σε σχολείο ομάδας νεαρών κουκουλοφόρων με ρόπαλα την προηγούμενη εβδομάδα, όπου τραυμάτισαν 10 μαθητές και δασκάλους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σαρκοζί επισκέφθηκε χθες το συγκεκριμένο σχολείο στο Παρίσι μαζί με στενούς του συνεργάτες και δήλωσε ότι θα πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για την πάταξη της βίας.

«Και μόνο το γεγονός ότι κάποιος ανήκει σε συμμορία θα πρέπει να θεωρείται έγκλημα», είπε ο Γάλλος πρόεδρος στους δημοσιογράφους. «Δεν έχω καμιά πρόθεση να αφήσω αυτού του είδους τα φαινόμενα να ριζώσουν», πρόσθεσε.

Οι νεανικές συμμορίες στη Γαλλία ξεπερνούν τις 200. Το 80% από αυτές δρουν στην πρωτεύουσα.  Τα κρούσματα βίας είναι αρκετά συχνά, με αποτέλεσμα να τρομοκρατούνται οι κάτοικοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, ο Νικολά Σαρκοζί απαίτησε από την υπουργό Δικαιοσύνης Ρασιντά Ντατί να καταρτίσει νέο νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της βίας. Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνει είναι η επιβολή 3ετούς φυλάκισης σε όσους εμπλέκονται σε ομαδικές πράξεις βίας.

Επίσης, πρότεινε να αυξηθεί η αστυνόμευση στις περιοχές όπου σημειώνονται τα σοβαρότερα επεισόδια.

Το 2005 είχε ξεσπάσει εξέγερση στα προάστια του Παρισιού, που διήρκεσε μήνες και προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές και εκατοντάδες τραυματίες. Πρωταγωνιστές των επεισοδίων ήταν οι φτωχοί πολίτες και οι μετανάστες. Τότε ο Σαρκοζί, ως υπουργός Εσωτερικών, έδειξε το πιο σκληρό του πρόσωπο, καθώς τα μέτρα που έλαβε ήταν πολύ αυστηρά για αυτούς που συμμετείχαν στα βίαια περιστατικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης