Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Hugo Chavez, κάλεσε τους αντάρτες στη γειτονική Κολομβία να καταθέσουν τα όπλα και προειδοποίησε τη νέα κυβέρνηση του προέδρου Juan Manuel Santos να αποφύγει τις κατηγορίες ότι η Βενεζουέλα βοηθά τους αριστερούς αντάρτες.

Αν και ιδεολογικά ανήκουν σε αντίθετα στρατόπεδα, ο φλογερός σοσιαλιστής Chavez και ο σύμμαχος των ΗΠΑ Santos επιθυμούν μία νέα αρχή στις σχέσεις για το καλό της ειρήνης στην ασταθή περιοχή των Άνδεων και την αποκατάσταση του διμερούς εμπορίου τους που ανέρχεται στα 7 δισ. δολάρια ετησίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Chavezθέλει να συναντηθεί απευθείας με τον Σάντος, που ανέλαβε χθες, αλλά προειδοποίησε πως οποιαδήποτε επανάληψη των ισχυρισμών του προκατόχου του στην προεδρία, Alvaro Uribe, σύμφωνα τον οποίο, το Καράκας παρέχει καταφύγιο σε κολομβιανούς τρομοκράτες, θα υπονομεύσει τις προσπάθειες συμφιλίωσης.

«Ας είμαστε σαφείς. Αν η Βενεζουέλα τύχει σεβασμού, θα υπάρξει πρόοδος. Αν δεν υπάρξει σεβασμός στη Βενεζουέλα, τίποτε νέο ή καλό δεν θα είναι δυνατό», έγραψε ο Chavez σε μiα εβδομαδιαία στήλη.

Η Βενεζουέλα διέκοψε τις σχέσεις της με την Κολομβία τον περασμένο μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θέλοντας να επιδείξει τα ειρηνευτικά διαπιστευτήριά του και να αποκρούσει τις επικρίσεις ότι βοηθά μυστικά τους αντάρτες της Κολομβίας, ο Chavez τους κάλεσε να αποκηρύξουν τον επί δεκαετίες ένοπλο αγώνα τους και να επιδιώξουν μία λύση μέσω διαπραγματεύσεων.

«Οι αντάρτες θα πρέπει να εμφανιστούν δημόσια προς όφελος της ειρήνης. Θα πρέπει να αφήσουν ελεύθερους όλους τους ομήρους τους», είπε, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τους αντάρτες να διαπραγματευθούν τον τερματισμό της σύγκρουσης που έχει αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης