Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, απαίτησε χθες από τις αρχές της Συρίας να σταματήσουν την αιματηρή καταστολή, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει να φθάσει σε ένα τέλος τώρα», και κατηγόρησε την Δαμασκό ότι ζήτησε την βοήθεια του Ιράν για να καταπιέσει το λαό της χώρας.

Ο Ομπάμα εξέδωσε ένα ανακοινωθέν με σκληρές διατυπώσεις λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι οι αρχές της Συρίας σκότωσαν σχεδόν 90 διαδηλωτές, στην πιο αιματηρή ημέρα του τελευταίου μήνα, εν μέσω των συνεχιζόμενων, κλιμακούμενων κινητοποιήσεων κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ καταδίκασε έντονα την χρήση βίας από μέρους των αρχών, χωρίς πάντως να κάνει λόγο για ενδεχόμενες συνέπειες εάν ο Άσαντ δεν ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του.

«Αυτή η εξοργιστική χρήση βίας για την καταστολή διαδηλώσεων πρέπει να φθάσει σε ένα τέλος αμέσως τώρα», ανέφερε ο Ομπάμα, απορρίπτοντας ως “μη σοβαρή” την άρση του νόμου περί κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που ίσχυε επί δεκαετίες κι ανακοίνωσε ο Άσαντ στη Συρία πριν λίγες ημέρες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε παράλληλα πως «αντί να ακούσει τον δικό του λαό, ο πρόεδρος Άσαντ κατηγορεί ξένους ενώ ζητά βοήθεια από το Ιράν για να καταπιέσει τους Σύρους πολίτες με τις ίδιες βάρβαρες τακτικές που χρησιμοποίησαν οι Ιρανοί σύμμαχοί του».

«Αντιτιθέμεθα σθεναρά στην μεταχείριση που επιφυλάσσει η κυβέρνηση της Συρίας στους πολίτες της και συνεχίζουμε να αντιτιθέμεθα στη συνεχιζόμενη αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της γενικότερα, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης στην τρομοκρατία και σε τρομοκρατικές οργανώσεις», αναφέρει το ανακοινωθέν του Ομπάμα. Ακόμα, σημειώνει πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την δημοκρατία και τα οικουμενικά δικαιώματα «τα οποία αξίζουν να έχουν όλοι οι άνθρωποι, στη Συρία όπως και σε όλο τον κόσμο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης