Το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας κατήγγειλε σήμερα την «απαράδεκτη» μεταχείριση που επιφυλάσσει το Πεκίνο σε αυστραλό πανεπιστημιακό που έχει φυλακιστεί υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας και κατηγορείται για κατασκοπεία από τις αρχές της Κίνας.

Ο Γιανγκ Χενγκτζούν, ακτιβιστής κινεζικής καταγωγής, συνελήφθη τον Ιανουάριο, όταν αφίχθη στην Κίνα από τις ΗΠΑ. Ο πενηντάρης πανεπιστημιακός είναι γνωστός διότι έχει δημοσιοποιήσει μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης κείμενα που επικρίνουν την κινεζική κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επικεφαλής της αυστραλιανής διπλωματίας Μαρίζ Πέιν δήλωσε «πολύ ανήσυχη» μετά την ενημέρωσή της έπειτα από μια προξενική επίσκεψη στον Γιανγκ Χενγκτζούν, σε μια ανακοίνωση συνταγμένη σε ασυνήθιστα έντονο τόνο.

Ο κρατούμενος υφίσταται μέτρα «αυξανόμενης απομόνωσης» και «περιορισμού στις επικοινωνίες με την οικογένειά του και τους φίλους του» καθώς και «επαναλαμβανόμενες καθημερινές ανακρίσεις», συμπεριλαμβανομένων ανακρίσεων κατά τη διάρκεια των οποίων είναι «αλυσοδεμένος», τόνισε.

«Αυτό είναι απαράδεκτο», τόνισε η αυστραλή ΥΠΕΞ. Έχουν γίνει επανειλημμένα εκκλήσεις από την Καμπέρα προκειμένου ο Γιανγκ να αντιμετωπιστεί με «τήρηση των ορθών νομικών διαδικασιών», να τύχει «δίκαιης» μεταχείρισης στη διαδικασία σε βάρος του και «ανθρώπινη μεταχείριση», υπενθύμιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον έχει διαψεύσει ότι ο Γιανγκ, ακόμη ένας ξένος υπήκοος που συνελήφθη από τις αρχές της Κίνας με την κατηγορία της κατασκοπείας ή της κλοπής κρατικών μυστικών — επισύρουν την ποινή του θανάτου — είναι όντως κατάσκοπος.

Η σχεδόν απόλυτη σιωπή από πλευράς του Πεκίνου στην υπόθεση έχει συμβάλει στην επιδείνωση των διμερών σχέσεων με την Καμπέρα τους τελευταίους μήνες.

Ο Δρ. Γιανγκ, πρώην κινέζος διπλωμάτης που μετατράπηκε σε πανεπιστημιακό, ερασιτέχνη δημοσιογράφο και ιστολόγο, τέθηκε αρχικά υπό «περιορισμό κατ’ οίκον» πριν προφυλακιστεί, είπε συνήγορός του στο Γαλλικό Πρακτορείο τον Αύγουστο, επτά μήνες αφότου τέθηκε υπό κράτηση στη Γκουανγκζού.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης