Απώλεια δισεκατομμυρίων αναμένεται να υποστεί ο τουριστικός τομέας της Αυστραλίας, καθώς οι τουρίστες από το εξωτερικό ακυρώνουν μαζικά τα προγραμματισμένα τους ταξίδια εξαιτίας των πυρκαγιών που έχουν καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις της χώρας.

Ο αριθμός των τουριστών που προγραμματίζουν ταξίδι στην Αυστραλία έχει μειωθεί κατά 10% με 20% από τον Σεπτέμβριο, οπότε ξεκίνησαν οι φωτιές, και η ύφεση θα κοστίσει στην οικονομία περίπου τρία δισεκατομμύρια δολάρια (σχεδόν 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με το Συμβούλιο Εισερχόμενου Τουρισμού της Αυστραλίας (ATEC).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι επισκέπτες από το εξωτερικό ακυρώνουν από φόβο για την ποιότητα του αέρα, την ασφάλεια και τον αντίκτυπο που οι φωτιές είχαν στις υπηρεσίες μας στον τομέα του τουρισμού καθώς και από αβεβαιότητα ως προς το πόσο χρόνο θα χρειαστούμε για να ανακάμψουμε» δήλωσε ο διευθυντής του ATEC, Πίτερ Σέλεϊ.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν καλύψει εκτενώς τις δασικές πυρκαγιές στην Αυστραλία, από τις οποίες τουλάχιστον 28 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, έχει καταστραφεί μια έκταση μεγαλύτερη από την Πορτογαλία και οι πιο τουριστικές πόλεις της χώρας -το Σίδνεϊ και η Μελβούρνη- έχουν καλυφθεί από τοξικό νέφος.

Σύμφωνα με το ATEC, η καταστροφή έχει πλήξει περισσότερο τις τουριστικές ροές από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη και συμπίπτει με την περίοδο Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου, κατά την οποία κάθε χρόνο σημειώνεται παραδοσιακά μείωση 50% στις τουριστικές κρατήσεις από αυτές τις αγορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σέλεϊ είπε ότι η τουριστική βιομηχανία και η κυβέρνηση χρειάζονται επειγόντως να επικοινωνήσουν το μήνυμα ότι πολλοί σημαντικοί τουριστικοί προορισμοί έχουν παραμείνει σχεδόν ανέπαφοι από τις φωτιές.

«Αναμφίβολα η βιομηχανία μας θα πληγεί. Όσο πιο σύντομα μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε ένα ισχυρό, θετικό μήνυμα, τόσο το καλύτερο» είπε.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Αυστραλίας, η οποία έχει δεχτεί σφοδρή κριτική για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και της κλιματικής αλλαγής, που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ένας σημαντικός παράγοντας πρόκλησης της κρίσης, έχει ανακοινώσει ένα σχέδιο «ανάκαμψης από τις δασικές πυρκαγιές» ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε σήμερα ότι σε αυτό το ποσό θα περιλαμβάνεται και σημαντική οικονομική ενίσχυση για την τουριστική βιομηχανία, οι λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο τουριστικός οργανισμός Tourism Australia αναγκάστηκε να αναστείλει μια φιλόδοξη διαφημιστική εκστρατεία που εγκαινιάστηκε εν μέσω της κρίσης και στην οποία εμφανιζόταν η τραγουδίστρια Κάιλι Μινόγκ, καθώς η διαφήμιση θεωρήθηκε από πολλούς ότι πραγματοποιήθηκε σε μια κακή συγκυρία για τη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης