Αυστραλία: Εκστρατεία για να φορολογηθεί περισσότερο η ζάχαρη

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2014, 10:41
Αυστραλία: Εκστρατεία για να φορολογηθεί περισσότερο η ζάχαρη
Πρέπει να μπει φόρος στη ζάχαρη, όπως στο αλκοόλ και στον καπνό, επειδή είναι επιβλαβής για την υγεία και εθιστική για τον οργανισμό. Αυτό υποστηρίζουν Αυστραλοί επιστήμονες, επισημαίνοντας ότι ο νέος ειδικός φόρος είναι απαραίτητος για να μειωθεί η αυξανόμενη παγκόσμια κατανάλωση της ζάχαρης και των άλλων γλυκαντικών ουσιών.

Μάλιστα, τρεις μεγάλες οργανώσεις στην Αυστραλία που ασχολούνται με θέματα υγείας ζητούν να επιβληθεί φόρος σε όλα τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη. Όχι μόνο στα αναψυκτικά, αλλά και σε άλλα, όπως στα ποτά που καταναλώνουν αθλητές ή στο γάλα με διάφορες γεύσεις.

Οι ίδιοι επιστήμονες λένε πως οι εταιρείες παραγωγής τροφίμων και ποτών αντιδρούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που αντιδρούσαν οι εταιρείες καπνού πριν από δεκαετίες, όταν ξεκίνησε η εκστρατεία κατά του τσιγάρου και αυτές υποστήριζαν πως το κάπνισμα δεν ευθυνόταν για τον καρκίνο και άλλες ασθένειες.

Οι Αυστραλοί ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που δημιουργούνται από την υπερβολική κατανάλωση της ζάχαρης, η οποία έχει τριπλασιαστεί διεθνώς κατά τα τελευταία 50 χρόνια, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της παχυσαρκίας, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης, του διαβήτη και του λεγόμενου μεταβολικού συνδρόμου. Προκαταρκτικές μελέτες έχουν επίσης συσχετίσει τη μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης με τον καρκίνο, την πρόωρη γήρανση και την εγκεφαλική άνοια.

Από την πλευρά του ο Τζέφρι Άνισον, γενικός διευθυντής του Αυστραλιανού Συμβουλίου Τροφίμων λέει πως τα επιστημονικά στοιχεία δεν συνδέουν τη ζάχαρη με την παχυσαρκία.

Ο Δρ Άνισον τόνισε, επίσης, ότι η φορολόγηση μόνο ενός είδους τροφής θα μπορούσε να έχει δυσάρεστες συνέπειες, όπως το να μειώσει ο πληθυσμός την κατανάλωση υγιεινών τροφίμων σαν τα φρούτα και τα λαχανικά ώστε να μπορεί να αγοράζει τα ακριβότερα, λόγω φόρων, «απαγορευμένα» προϊόντα.

Ο καθηγητής Γκρεγκ Τζόνσον από τον οργανισμό Πρόληψης του Διαβήτη (Diabetes Australia) διαφωνεί με την εκτίμηση του Δρ. Άνισον και λέει πως η αντίδρασή του θυμίζει τις ανάλογες αντιδράσεις των βιομηχανιών καπνού.

Ο καθηγητής Τζόνσον λέει ότι η Αυστραλία είναι μέσα στις δέκα πρώτες χώρες στην κατανάλωση ζάχαρης και από το 2007 και μετά, σύμφωνα με έρευνες, ένα στα δυο παιδιά στην Αυστραλία καταναλώνει καθημερινά μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

Ο Δρ. Άνισον υποστηρίζει πως, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τη ζάχαρη με την παχυσαρκία, εντούτοις οι εταιρείες διαθέτουν στην αγορά διαιτητικά προϊόντα και η κατανάλωση ζάχαρης έχει μειωθεί από τα 55 κιλά κατά κεφαλήν, που ήταν το 1938, στα 42 κιλά το 2011.

Ο καθηγητής Τζόσον διαφωνεί, κάνει λόγο για επιδημία παχυσαρκίας και υποστηρίζει πως η επιδημία αυτή θα περιοριστεί μόνο με φόρο στη ζάχαρη.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2014, 10:59