Αυστραλία: «Ενεργές συνομιλίες» με τη Moderna για την τοπική παραγωγή δόσεων του εμβολίου κατά του Covid-19

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 13 Μαΐου 2021, 07:58
Αυστραλία: «Ενεργές συνομιλίες» με τη Moderna για την τοπική παραγωγή δόσεων του εμβολίου κατά του Covid-19

Η Αυστραλία έχει «ενεργές συνομιλίες» με τη Moderna Inc σχετικά με την οργάνωση μιας εσωτερικής βιομηχανικής μονάδας παραγωγής δόσεων του εμβολίου κατά του COVID-19, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ, μία ημέρα μετά την εξασφάλιση 25 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της εταιρείας.

Η Moderna δήλωσε την Τετάρτη ότι θα προμηθεύσει φέτος την Αυστραλία με 10 εκατομμύρια δόσεις που έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν προστασία κατά του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού, αλλά και άλλες 15 εκατομμύρια δόσεις από την αναβαθμισμένη εκδοχή ενίσχυσης του εμβολίου της κατά των παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, το 2022.

Η κυβέρνηση θα αναζητήσει επενδυτικό ενδιαφέρον από την αγορά για την κατασκευή και οργάνωση εγκαταστάσεων παραγωγής εμβολίων, με τη χρήση ειδικής μοριακής τεχνολογίας (mRNA), δήλωσε ο Χαντ στους δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση της Αυστραλίας «βρίσκεται ήδη σε ενεργές συζητήσεις με τη Moderna ως πιθανή υποψηφία» για την τοπική παραγωγή των δόσεων του εμβολίου της κατά του COVID-19.

Η Moderna, όπως και η Pfizer Inc χρησιμοποιούν τεχνολογία mRNA στα εμβόλιά τους κατά του COVID-19.

H Αυστραλία την περίοδο αυτή διανέμει τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca στην εκστρατεία εμβολιασμού της, ενώ έχουν χαθεί οι στόχοι εμβολιασμού που είχαν ανακοινωθεί αρχικά.

Οι Αρχές περιόρισαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο παράγεται τοπικά και έχει κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα εμβολιασμού της Αυστραλίας. Η χρήση του εμβολίου έχει περιοριστεί σε ανθρώπους κάτω των 50 ετών, εξαιτίας των σπάνιων περιστατικών πρόκλησης θρόμβων στο αίμα.

Αρκετές χώρες προσπαθούν να προμηθευτούν περισσότερα εμβόλια κατά του COVID-19 από την Pfizer και τη Moderna, καθώς στη χρήση των εμβολίων αυτών μέχρι τώρα δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές παρενέργειες μεταξύ των ανθρώπων που εμβολιάζονται.

«Η τοπική παραγωγή θα διασφαλίσει μία συνεχή και μακροχρόνια προμήθεια των εμβολίων της Moderna, που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA κατά του COVID-19, συμπεριλαμβανομένων και των παραλλαγμένων στελεχών, αλλά και της αντιμετώπισης μελλοντικών πανδημιών» ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

Η Αυστραλία τα πήγε σχετικά καλά σε σύγκριση με αρκετές άλλες αναπτυγμένες χώρες, στη συγκράτηση του αριθμού των περιστατικών μόλυνσης από τον COVID-19 σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, με μόλις λίγο περισσότερα από 29.900 κρούσματα και 910 θανάτους.

Ωστόσο το πρόγραμμα του εμβολιασμού της είχε αρκετές καθυστερήσεις, με περισσότερους από 2,81 εκατομμύρια συνολικούς εμβολιασμούς να έχουν γίνει μέχρι την Τρίτη, με τον αριθμό αυτό να είναι σημαντικά μικρότερος από τα τέσσερα εκατομμύρια εμβολιασμών που είχαν αρχικά προγραμματιστεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 13 Μαΐου 2021, 08:20