Αυστραλία: Επιταχύνει τον εμβολιασμό των πολιτών άνω των 50 ετών

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021, 13:41
Αυστραλία: Επιταχύνει τον εμβολιασμό των πολιτών άνω των 50 ετών

Η Αυστραλία σχεδιάζει να επιταχύνει τους ρυθμούς εμβολιασμού του πληθυσμού της κατά του κορωνοϊού σε πολίτες άνω των 50 ετών, έπειτα από τη σύσταση σε όσους είναι κάτω από αυτή την ηλικία να μην εμβολιάζονται με το σκεύασμα της AstraZeneca, λόγω της ανησυχίας για το ενδεχόμενο εμφάνισης θρόμβων στο αίμα.

Σε ανακοίνωσή του, ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ανέφερε ότι έπειτα από εθνικό υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη, οι πολιτειακοί ηγέτες συμφώνησαν να επισπεύσουν τον εμβολιασμό για όσους είναι άνω των 50 και να τον εφαρμόσουν πέραν των υγειονομικών τους υπαλλήλων πρώτης γραμμής, των ηλικιωμένων, των ΑΜΕΑ και όσων έχουν υποκείμενα νοσήματα. Συμφώνησαν επίσης να εγκαταστήσουν χώρους μαζικών εμβολιασμών καθώς αυξάνονται οι προμήθειες εμβολίων.

Η εμβολιαστική εκστρατεία στη χώρα είχε καθυστερήσει εξαιτίας των προβλημάτων με τις προμήθειες που παρουσιάστηκαν στην Ευρώπη και της ανησυχίας για την πιθανότητα να συνδέεται η σπάνια εμφάνιση θρόμβων του αίματος με το εμβόλιο της AstraZeneca, στο οποίο έχει βασιστεί η χώρα για το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών σε εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής, έχουν χορηγηθεί 1,59 εκατομμύρια εμβόλια.

Η χώρα έχει αυξήσει τις παραγγελίες των εμβολίων της Moderna και της Pfizer για νεότερους πολίτες, αλλά οι παρτίδες αυτές αναμένεται να φθάσουν κατά το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς.

Ο Μόρισον έχει δηλώσει ότι ακόμη και αν οι πολίτες εμβολιαστούν δεν θα σπεύσουν να ανοίξουν τα σύνορα της χώρας αγνοώντας τις εκκλήσεις των πολιτειακών πρωθυπουργών να χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

«Αυτή τη στιγμή στην Αυστραλία ζούμε με έναν τρόπο που δεν ζει ο υπόλοιπος κόσμος. Ο εμβολιασμός θα είναι ένας σημαντικός μηχανισμός για να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνει έτσι η κατάσταση. Αλλά θα πρέπει να τονίσω και αυτό, ότι τα διεθνή σύνορα είναι επίσης μια υπερβολικά σημαντική προστασία για τους Αυστραλούς και δεν πρόκειται να χαλαρώσω αυτά τα μέτρα εύκολα» είπε ο Μόρισον στους δημοσιογράφους πριν από το υπουργικό συμβούλιο.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021, 13:46