Η απόφαση της Αυστραλής πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ να ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών αιφνιδιαστικά, οκτώ μήνες πριν από τη διεξαγωγή τους, για την ώρα δεν φαίνεται να αποδίδει.

Ένα 24ωρο μετά την προκήρυξη των εκλογών, η αστυνομία συνέλαβε έναν πρώην Εργατικό βουλευτή και νυν ανεξάρτητο, τον οποίο η Γκίλαρντ στήριξε με όλες τις δυνάμεις της, και του απήγγειλε 150 κατηγορίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για τον Κρεγκ Τόμσον, ο οποίος κατηγορείται πως ως συνδικαλιστής υπεξαίρεσε χρήματα του συνδικάτου του. Κάποια απ’ αυτά, μάλιστα, δαπανήθηκαν σε υπηρεσίες… ιερόδουλων.

Δύο ημέρες μετά την κήρυξη των εκλογών, δύο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Γκίλαρντ ανακοίνωσαν ότι παραιτούνται για «προσωπικούς λόγους», αλλά πρόσθεσαν πως στηρίζουν την πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

Πρόκειται για την υπουργό Δικαιοσύνης Νίκολα Ρόξον, η οποία, αν και παραιτείται από υπουργός, θα παραμείνει βουλευτής έως τις εκλογές. Στον ανασχηματισμό όπου υποχρεώθηκε να προχωρήσει η Γκίλαρντ, τη θέση της την καταλαμβάνει o Μαρκ Ντρέιφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παραιτήθηκε, επίσης, ο αρχηγός του κόμματος στη Γερουσία και υπουργός Ανώτατης Παιδείας και Επιστημών Κρις Έβανς -που τα καθήκοντά του τα αναλαμβάνει ο έως τώρα υπουργός Μετανάστευσης Κρις Μπόουεν-, ενώ έγιναν και άλλες αλλαγές στην κυβέρνηση.

Οι υπουργοί υπέβαλαν την παραίτησή τους στην πρωθυπουργό, η οποία κατά τις σχετικές ανακοινώσεις «έσπασε» και έκλαψε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως οι εν λόγω παραιτήσεις αποτελούν πλήγμα για την κυβέρνηση Γκίλαρντ, καθώς περνούν το μήνυμα πως δεν έχει πιθανότητες επανεκλογής.

Αν και στην Αυστραλία οι προεκλογικές εκστρατείες συνήθως διαρκούν το πολύ έναν μήνα, μετά την ξαφνική προκήρυξη εκλογών για τις 14 Σεπτεμβρίου η προεκλογική περίοδος θα διαρκέσει οκτώ μήνες.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης