Ισχυρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι πνέουν για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα σήμερα στη βορειοανατολική ακτή της Αυστραλίας, αναγκάζοντας τις Αρχές να προβούν στην εκκένωση μεγάλων περιοχών.

Καθώς η στάθμη των υδάτων εξακολουθεί να αυξάνεται λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τα νερά να έχουν αποκλείσει δρόμους, οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Νέας Νότιας Ουαλίας έδωσαν εντολή σε εκατοντάδες κατοίκους ορισμένων πόλεων να μετακινηθούν σε ασφαλέστερα μέρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι καιρικές αυτές συνθήκες που μοιάζουν με αυτές ενός κυκλώνα στα ανοιχτά της ακτής του Κουίνσλαντ έχουν προκαλέσει την κάλυψη από τα νερά παραλιών. Επίσης μεγάλα τμήματα πολύ πυκνοκατοικημένων περιοχών που βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ των πολιτειών της Νέας Νότιας Ουαλίας και του Κουίνσλαντ έχουν βυθιστεί στα νερά.

Ήσυχα παραλιακά προάστια έχουν πληγεί από την καταιγίδα, με την άνοδο της στάθμης των υδάτων να προκαλεί καταστροφή σε ορισμένες από τις πιο διάσημες παραλίες κατά μήκος της ακτής, συμπεριλαμβανομένης της κύριας παραλίας στο δημοφιλές τουριστικό μέρος του Μπάιρον Μπέι στο βόρειο τμήμα της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Λόγω της καταιγίδας στρώμα από παχύ αφρό, ένα σπάνιο φαινόμενο, σχηματίστηκε στη θάλασσα κατά μήκος των παραλιών της Γκολντ Κόουστ, προσελκύοντας οικογένειες και παιδιά να παίξουν με τους αφρούς, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι οι σφοδρές βροχοπτώσεις αναμένεται να αποδυναμωθούν ως αργά σήμερα το βράδυ ή νωρίς την Τετάρτη, αλλά προειδοποίησε ότι μεμονωμένα φαινόμενα καταιγίδας μπορεί να εκδηλωθούν τοπικά με ισχυρές βροχοπτώσεις και να προκαλέσουν αιφνίδιες πλημμύρες.

Κατά το φετινό καλοκαίρι στην Αυστραλία αναμένεται να κυριαρχήσει το φαινόμενο Λα Νίνα, το οποίο συνδέεται συνήθως με μεγαλύτερες βροχοπτώσεις και περισσότερους τροπικούς κυκλώνες, σε οξεία αντίθεση με τις μαζικές πυρκαγιές που κατάκαψαν τη χώρα το περασμένο καλοκαίρι.

«Οι μετεωρολόγοι μάς έχουν προειδοποιήσει ότι το Λα Νίνα θα έχει αντίκτυπο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας, οπότε χρειάζεται να αναμένουμε το μη αναμενόμενο» δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Australian Broadcasting Corp η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκλάντις Μπερετζίκλιαν.

«Ελπίζω ότι αυτό που είδαμε τις τελευταίες μέρες δεν θα επαναλαμβάνεται συχνά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά μπορεί. Οι μετεωρολόγοι μάς λένε ότι αναμένουν χειρότερες συνθήκες από αυτές που έχουμε δει εδώ και αρκετά χρόνια» σημείωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης