Οι πυροσβέστες στην Αυστραλία κατάφεραν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγαλύτερη από τις επτά εστίες πυρκαγιάς που μαίνονται κοντά στο Περθ, ανακοίνωσαν οι Αρχές, οι οποίες όμως ανησυχούν για τους ισχυρούς ανέμους που εξακολουθούν να πνέουν στην περιοχή.

Τουλάχιστον 81 σπίτια έχουν καταστραφεί αυτή την εβδομάδα στην περιοχή Περθ Χιλς, ανατολικά της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας. Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί νεκροί, ενώ άγνωστα παραμένουν τα αίτια των πυρκαγιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Δυτικής Αυστραλίας Μαρκ ΜακΓκόουαν δήλωσε ότι οι καταστροφές που έχουν προκαλέσει οι πυρκαγιές «είναι πολύ σημαντικές για να μπορέσουμε ακόμη να τις εκτιμήσουμε».

Όμως «έπειτα από δύο ζοφερές ημέρες», πρόσθεσε ο ίδιος, οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγαλύτερη από τις επτά εστίες, αν και δύο άλλες απειλούν κατοικημένες περιοχές.

«Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο με δεδομένη τη σφοδρότητα της πυρκαγιάς» σχολίασε ο ΜακΓκόουαν. «Οι πυρκαγιές αυτές είναι ιδιαίτερα απρόβλεπτες και τα πράγματα μπορεί να επιδεινωθούν πολύ γρήγορα» προειδοποίησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι μετεωρολογικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι ρευστές, ενώ προβλέπονται ισχυροί άνεμοι» εξήγησε, με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο για ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 70 χιλιομέτρων την ώρα, κάτι που εμποδίζει την απογείωση των πυροσβεστικών αεροπλάνων.

Επτά πυροσβέστες έχουν τραυματιστεί ελαφρά και 100.000 στρέμματα γης έχουν καεί από τη Δευτέρα. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τις τελευταίες ημέρες και αρκετοί πέρασαν τη νύχτα σε ειδικά διαμορφωμένα κέντρα.

Περισσότεροι από 250 πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που μαίνονται σε μια ορεινή και δύσβατη περιοχή, η οποία καθιστά το έργο τους «πραγματικά δύσκολο», όπως δήλωσε ο Ντάρεν Κλεμ, διοικητής της πυροσβεστικής της Δυτικής Αυστραλίας.

Οι αρχές ελπίζουν ότι οι βροχοπτώσεις που αναμένονται το Σαββατοκύριακο θα βοηθήσουν το έργο της πυρόσβεσης.

Οι πυρκαγιές ξέσπασαν την ώρα που το Περθ τέθηκε την Κυριακή και για πέντε ημερότερες σε lockdown μετά την εμφάνιση ενός εγχώριου κρούσματος κορωνοϊού, του πρώτου εδώ και δέκα μήνες στη Δυτική Αυστραλία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης