Αυστραλία-Ιατρικός Σύλλογος: Nα απομακρυνθούν όλοι οι ανήλικοι πρόσφυγες από το Ναούρου

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018, 08:58
Αυστραλία-Ιατρικός Σύλλογος: Nα απομακρυνθούν όλοι οι ανήλικοι πρόσφυγες από το Ναούρου
Η μεγαλύτερη ένωση γιατρών της Αυστραλίας απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση της χώρας να απομακρύνει το ταχύτερο δεκάδες ανήλικους πρόσφυγες από τα κέντρα κράτησης στο Ναούρου, τονίζοντας ότι έχουν υποστεί ψυχικά τραύματα.

Ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου της Αυστραλίας για παιδιατρικά θέματα, Πολ Μπάουερτ, υπογράμμισε μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα ότι 6.000 γιατροί απηύθυναν έκκληση στην κυβέρνηση να αλλάξει την πολιτική της απέναντι σε 80 ανήλικους πρόσφυγες που κρατούνται στο νησί Ναούρου του Ειρηνικού.

Σύμφωνα με τον Μπάουερτ, σχεδόν όλα τα παιδιά στο Ναούρου έχουν υποστεί τραύματα.

«Πολλά έχουν ήδη υποστεί ζημιά» και «αυτό που δεν θέλουμε είναι αυτή η ζημιά να γίνει ανεπανόρθωτη», υπογράμμισε ο Μπάουερτ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AAP.

«Είναι απόλυτα επείγον να εξεταστούν και να τους προσφερθεί θεραπεία» τόνισε. «Είναι θαύμα το ότι δεν έχουμε ήδη κάποιον θάνατο» συμπλήρωσε.

Η κυβέρνηση έχει απορρίψει επανειλημμένα τις εκκλήσεις να χαλαρώσει την πολιτική της, που προβλέπει την προώθηση των προσφύγων και των παράτυπων μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στην αυστραλιανή επικράτεια με πλοία στο Ναούρου και στο νησί Μάνους στην Παπούα-Νέα Γουινέα.

Ορισμένοι από τους πρόσφυγες παραμένουν εκεί έως και για πέντε χρόνια.

«Δεν θα θέσω σε κίνδυνο κανένα στοιχείο της πολιτικής προστασίας των συνόρων της Αυστραλίας» τόνισε πριν από λίγες εβδομάδες ο πρωθυπουργός της χώρας Σκοτ Μόρισον.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) διώχθηκαν από το Ναούρου με απόφαση της κυβέρνησης της νήσου, σύμφωνα με την οποία δεν χρειάζεται η συμβολή των στελεχών της ΜΚΟ για να προσφέρονται υπηρεσίες ψυχικής υγείας στους πρόσφυγες.

Ο διευθυντής του παραρτήματος της MSF στην Αυστραλία, Πολ ΜακΦαν, αξίωσε τότε να απομακρυνθούν άμεσα όλοι οι αιτούντες άσυλο από το Ναούρου και χαρακτήρισε «απάνθρωπη» την πολιτική της κυβέρνησης της Αυστραλίας.

Την Τρίτη, μια οργάνωση η οποία έχει αναλάβει πρωτοβουλία υπέρ των προσφύγων καλεί σε διαδήλωση έξω από το κτήριο του κοινοβουλίου στην Καμπέρα με κεντρικό αίτημα να απομακρυνθούν όλοι οι ανήλικοι πρόσφυγες από το Ναούρου.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018, 11:05