Νότια Αφρική: Μία στις οκτώ οικογένειες ζει σε παραγκουπόλεις

Νότια Αφρική: Μία στις οκτώ οικογένειες ζει σε παραγκουπόλεις
Τουλάχιστον 1 στις 8 οικογένειες (13%) στη Νότια Αφρική εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να μένει σε παραγκουπόλεις, σύμφωνα με μια έρευνα της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Το ποσοστό αυτό είναι ίδιο με το 2002. Ωστόσο, στο διάστημα αυτό των 9 ετών ανέβηκε μέχρι και το 15,7% και στη συνέχεια έπεσε ελαφρά στο 13%. Η στατιστική υπηρεσία σημειώνει ότι το 21,5% των οικογενειών στο Γκαουτένγκ, την επαρχία που περιλαμβάνει το Γιοχάνεσμπουργκ και την Πρετόρια, καθώς και το 17,1% του Δυτικού Ακρωτηρίου διαμένουν σε αυθαίρετες κατοικίες.

Επίσης, το 18,9% των οικογενειών ζει σε επιδοτούμενα από την κυβέρνηση σπίτια, συνήθως σε μικρά, πέτρινα κτήρια που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια στην περιφέρεια των πόλεων. Ο προϋπολογισμός για τις κατοικίες αυξήθηκε κατά 38% φέτος, στα 22,5 δισεκατομμύρια ραντ (2,3 δισ. ευρώ), όμως οι Αφροαμερικανοί κάτοικοι διαδηλώνουν συχνά, διαμαρτυρόμενοι για την ανεργία, τις διακοπές στην υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση, την έλλειψη αποχετευτικών δικτύων, ακόμη και την κάκιστη ποιότητα των κατοικιών που επιδοτούνται από το κράτος.

Η έρευνα της στατιστικής υπηρεσίας καταλήγει στο ελαφρώς παράδοξο συμπέρασμα, ότι η κυβέρνηση διεύρυνε την πρόσβαση των πολιτών σε βασικές υπηρεσίες, όμως το κοινό εμφανίζεται ολοένα και πιο δυσαρεστημένο από την ποιότητα αυτών των υπηρεσιών.

Το ποσοστό των νοικοκυριών που διαθέτουν πλέον ηλεκτρικό ρεύμα αυξήθηκε από το 76,8% το 2002 στο 82% πέρυσι, ενώ τρεχούμενο νερό διαθέτει το 84,1%, από 78,25% το 2002. Το 2010, μόνο το 5,9% των σπιτιών δεν διέθετε τουαλέτες, έναντι 12,6% το 2001. Η κληρονομιά του απαρτχάιντ είναι ακόμη εμφανής και στο μέγεθος των κατοικιών: το 86% των λευκών κατοικεί σε σπίτια με τουλάχιστον έξι δωμάτια.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 6 Μαΐου 2011, 11:29