Η Αυστραλή παρουσιάστρια Τσενγκ Λέι του αγγλόφωνου κινεζικού δικτύου CGTN συνελήφθη επισήμως στην Κίνα και κατηγορείται «για αποκάλυψη κρατικών απορρήτων», ανακοίνωσε σήμερα η Καμπέρα, έξι μήνες αφότου αυτή έχει τεθεί υπό κράτηση.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Μαρίζ Πέιν δήλωσε ότι ενημερώθηκε στις 5 Φεβρουαρίου από τις κινεζικές αρχές για τη σύλληψη της 49χρονης Τσενγκ Λέι, η οποία κρατείται από τον Αύγουστο χωρίς να έχει δοθεί καμία εξήγηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για μητέρα δύο παιδιών και κατηγορείται ότι «διέθεσε παρανόμως κρατικά μυστικά στο εξωτερικό» διευκρινίζει η Πέιν σε ανακοίνωσή της. Η Τσενγκ, γνωστή παρουσιάστρια του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου CGTN, έπαιρνε συνεντεύξεις από επικεφαλής επιχειρήσεων παγκοσμίως για εκπομπές για διεθνείς ιθύνοντες από όλον τον κόσμο.

Η γεννηθείσα στην επαρχία Χουνάν είχε μεταναστεύσει στην Αυστραλία όταν ήταν παιδί προτού επιστρέψει στην Κίνα και προσληφθεί από το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο το 2012. Αν κριθεί ένοχη για παραβίαση της κινεζικής νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια, θα της επιβληθεί βαριά ποινή.

Η ανιψιά της Λουίζα Ουέν δήλωσε στο αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι «η οικογένειά της δεν καταλαβαίνει τίποτα στην υπόθεση αυτή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ίδια, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα «δύσκολη”» για την κόρη της παρουσιάστριας, ηλικίας 11 ετών, και για τον γιο της, ηλικίας 9 ετών. Η δημοσιογράφος αυτή τέθηκε υπό κράτηση την ώρα που οξύνεται η ένταση ανάμεσα στο Πεκίνο και την Καμπέρα.

Οι διπλωματικές σχέσεις επιδεινώθηκαν σαφώς στις αρχές του 2020 μετά το αίτημα της Καμπέρας για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την προέλευση του νέου κορωνοϊού, ο οποίος ταυτοποιήθηκε πρώτα στην πόλη Ουχάν της Κίνας.

Η Αυστραλία προσάπτει επίσης στο Πεκίνο την αυξανόμενη επιρροή του στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και τις φερόμενες αναμείξεις του στις αυστραλιανές υποθέσεις. Η Κίνα έχει λάβει μια σειρά από μέτρα οικονομικών αντιποίνων για περισσότερα από δέκα αυστραλιανά προϊόντα, κυρίως το κριθάρι, το βοδινό, το κρασί και τον άνθρακα.

Η Τσενγκ τέθηκε υπό κράτηση μερικές εβδομάδες μετά τις έρευνες που έγιναν στα σπίτια δημοσιογράφων που εργάζονται για κινεζικά κρατικά μέσα. Δύο Αυστραλοί δημοσιογράφοι, ο Μπιλ Μπερτλς και ο Μάικ Σμιθ, επέστρεψαν εσπευσμένα στην χώρα τους τον Σεπτέμβριο μετά την εξέτασή τους από τις αρχές για το θέμα της Τσενγκ.

Σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών Πέιν, Αυστραλοί διπλωμάτες έχουν επισκεφθεί την Τσενγκ έξι φορές από τότε που συνελήφθη και η πιο πρόσφατη επίσκεψή τους ήταν στις 27 Ιανουαρίου.

«Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει τακτικά γνωστοποιήσει σε ύψιστο επίπεδο τις σοβαρές της ανησυχίες όσον αφορά την κράτηση της κας. Τσενγκ, κυρίως όσον αφορά την υγεία της και τις συνθήκες κράτησής της» υπογράμμισε η υπουργός. «Στηριζόμαστε στο γεγονός ότι θα γίνουν σεβαστές οι θεμελιώδεις αρχές της δικαιοσύνης, της δίκαιης δίκης και της ανθρώπινης μεταχείρισης, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες» πρόσθεσε.

Η Τσενγκ είναι η δεύτερη γνωστή Αυστραλή πολίτης που τίθεται υπό κράτηση στην Κίνα, μετά τη σύλληψη τον Ιανουάριο του 2019 στο αεροδρόμιο της Γκουανγκτσού του Αυστραλού συγγραφέα Γιανγκ Χενγκτζούν, ο οποίος αντιμετωπίζει δίκη στο Πεκίνο με την κατηγορία της κατασκοπείας. Ο ίδιος αρνείται την κατηγορία αυτή.

Η κράτηση της Τσενγκ έχει προκαλέσει ανησυχία στους κόλπους της κοινότητας ξένων δημοσιογράφων στην Κίνα. Αυτή είχε γράψει επίσης μηνύματα στο Facebook στα οποία ασκούσε κριτική στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και στη διαχείριση της επιδημίας της COVID-19 από το Πεκίνο.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης