Η Kyra στάθηκε τυχερή. Έχοντας πιαστεί σ’ ένα από τα εκατοντάδες παραγάδια που οι Αρχές του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία τοποθέτησαν κατά μήκος δημοψιλών ακτών για να παγιδεύονται καρχαρίες και στη συνέχεια να θανατώνονται, το μικρό δελφίνι -υπό κανονικές συνθήκες- θα πέθαινε από ασφυξία όταν εξαντλημένο δεν θα μπορούσε να ανέβει στην επιφάνεια για να αναπνεύσει, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της μητέρας του.

Κάθε χρόνο χιλιάδες θαλάσσια είδη θανατώνονται σε παραγάδια και ατσάλινα δίχτυα, που έχουν στηθεί κατά μήκος των ακτών του Κουίνσλαντ για να αποτρέπουν τις επιθέσεις καρχαριών σε λουόμενουςΤην Kyra έσωσαν τελικά μέλη της Sea Shepherd -περιβαλλοντική οργάνωση που μάχεται μεταξύ άλλων για την κατάργηση της συγκεκριμένης βάναυσης μεθόδου ελέγχου του πληθυσμού καρχαριών στο βορειοανατολικό τμήμα της Αυστραλίας. Το περιστατικό συνέβη τον Ιούλιο του 2014 και δόθηκε πριν από λίγες ημέρες στη δημοσιότητα σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το «Queensland Shark Control Program» ξεκίνησε το 1962 για την… προστασία των λουόμενων. Παραγάδια με μεγάλα αγκίστρια, ενωμένα με χοντρές αλυσίδες και ατσάλινα δίχτυα άρχισαν να στήνονται κατά μήκος των ακτών.

Σύμφωνα με τη Sea Shepherd, αυτό που ξεκίνησε με 24 παραγάδια στη «Χρυσή Ακτή» διαμορφώνεται πλέον σε 360 παραγάδια και 30 ατσάλινα δίχτυα, τα οποία προκαλούν κάθε χρόνο τον θάνατο χιλιάδων θαλάσσιων ειδών. Εκτιμάται ότι τα τελευταία 52 χρόνια σχεδόν 50.000 καρχαρίες και 53.000 φάλαινες, δελφίνια, χελώνες, φώκες, σαλάχια και άλλα είδη θαλάσσιας ζωής έχουν θανατωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης