Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ, που έδινε ως σήμερα μάχη για την πολιτική του επιβίωση, φέρεται να μην έχει πλέον την πρόθεση να διεκδικήσει την ηγεσία των Φιλελεύθερων, του κόμματός του, αλλά να παραμερίσει ώστε να επιτρέψει στον Σκοτ Μόρισον, απρόσμενο διεκδικητή του κορυφαίου αξιώματος, να αναμετρηθεί με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Πίτερ Ντάτον, μετέδωσε το Sky News σήμερα.

Ο Τέρνμπουλ κέρδισε οριακά την ψηφοφορία που διεξήγαγε η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του επικρατώντας την Τρίτη με 48 ψήφους έναντι 35 του Ντάτον. Η νίκη αυτή αποδείχθηκε πύρρεια, αφού τον κατέστησε ευάλωτο στη νέα αμφισβήτηση της εξουσίας του. Ο Ντάτον ζήτησε να διεξαχθεί νέα ψηφοφορία σήμερα και τρία μέλη της κυβέρνησης τάχθηκαν υπέρ του, λέγοντας ότι ο Τέρνμπουλ έχει απολέσει την πλειοψηφία στην κοινοβουλευτική ομάδα των Φιλελευθέρων και υποβάλλοντας τις παραιτήσεις τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τέρνμπουλ είχε δεχθεί ήδη βαρύ, αν όχι μοιραίο, πλήγμα την Τετάρτη, όταν δέκα υπουργοί υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους εκτροχιάζοντας την προσπάθειά του να αποτρέψει το εσωκομματικό «πραξικόπημα» στην κεντροδεξιά της Αυστραλίας.
Ο Ντάτον, που θεωρείται πολύ πιο συντηρητικός από τον Τέρνμπουλ, είχε στο παρελθόν ένα ιδιαίτερα ευρύ χαρτοφυλάκιο στο υπερυπουργείο Εσωτερικών, που ήταν αρμόδιο για την αστυνομία, τη διαχείριση της μετανάστευσης και τις μυστικές υπηρεσίες. Το όνομά του είναι ταυτισμένο με την εξαιρετικά σκληρή πολιτική την οποία ασκεί η κυβέρνηση της Αυστραλίας έναντι της παράτυπης μετανάστευσης.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης