Ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον δήλωσε την Τετάρτη, ότι αποφάσισε να αναλάβει μυστικά πέντε βασικά υπουργεία στη διάρκεια της πανδημίας covid-19 διότι αισθανόταν ότι η ευθύνη για το έθνος ήταν αποκλειστικά δική του.

Ο Μόρισον, που αποχώρησε από την ηγεσία του Φιλελεύθερου Κόμματος μετά την ήττα του στις εκλογές του Μαΐου, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για να απαντήσει στις σφοδρές επικρίσεις που δέχεται από την κυβέρνηση των Εργατικών αλλά και από το δικό του κόμμα μετά τις αποκαλύψεις αυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι δήλωσε, ότι ο Μόρισον επέφερε πλήγμα στη δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας αναλαμβάνοντας μυστικά τα χαρτοφυλάκια των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών, Υγείας, Πόρων και Οικονομίας το διάστημα μεταξύ του 2020 και του 2021.

Τρεις από τους αρμόδιους υπουργούς δεν γνώριζαν, ότι ο Μόρισον είχε αυτοδιοριστεί συνυπουργός μέχρι αυτή την εβδομάδα, όπως δήλωσαν οι ίδιοι.

«Οδηγούσα το πλοίο εν μέσω καταιγίδας», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην πανδημία του κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ως πρωθυπουργός μόνο εγώ μπορούσα να κατανοήσω πραγματικά το βάρος της ευθύνης που είχα στους ώμους μου και κανένας άλλος», πρόσθεσε.

Ο Μόρισον εξήγησε ότι δεν «κατέλαβε» τα υπουργεία, ενώ πρόσθεσε ότι δεν παρενέβη στο έργο των υπουργών με εξαίρεση μία περίπτωση. Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν είχε ενημερώσει σχετικά τους υπουργούς διότι θα χρησιμοποιούσε τις εξουσίες αυτές μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Αρχικά ο Μόρισον ανέλαβε μυστικά τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών το 2020, εξηγώντας ότι το έπραξε λόγω των ανησυχιών ότι οι αρμόδιοι υπουργοί ενδέχεται να μολύνονταν από την covid-19. Τον Μάιο του 2021 αυτοδιορίστηκε υπουργός Εσωτερικών και Οικονομίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός εξήγησε ότι το έπραξε επειδή τον Μάιο θα παρουσιαζόταν ο προϋπολογισμός του κράτους και λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για τη συμφωνία ασφαλείας AUKUS.

Επίσης το 2021 ο Μόρισον ανέλαβε και το υπουργείο Πόρων. Αυτό ήταν το μοναδικό υπουργείο στο οποίο άσκησε εξουσία και παρενέβη με στόχο να εμποδίσει την έγκριση ενός σχεδίου ερευνών για φυσικό αέριο στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Αυστραλίας στο οποίο ήταν αντίθετη η τοπική κοινωνία. Η απόφασή του ελέγχεται από τη δικαιοσύνη.

«Ουσιαστικά κατέστρεψε το δημοκρατικό μας σύστημα», κατήγγειλε ο Αλμπανέζι μετά τη συνέντευξη Τύπου του Μόρισον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης