Η κυβέρνηση της Αυστραλίας αποφάσισε ότι οι γιατροί που εξετάζουν τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι διαμένουν σε δύο κέντρα κράτησης, δεν έχουν το δικαίωμα ούτε να μεταφέρουν ούτε να ζητήσουν την μεταφορά εκείνων  των μεταναστών που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας.

«Άλλωστε, στα κέντρα κράτησης υπάρχουν γιατροί για να φροντίζουν την υγεία τους», υποστηρίζει η αυστραλιανή κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την μεταναστευτική πολιτική της Αυστραλίας, οι αιτούντες άσυλο που συλλαμβάνονται στη θάλασσα στέλνονται σε δύο κέντρα κράτησης. Στην Παπούα Νέα Γουινέα και το νησί Νάουρου. Ακόμη κι αν γίνει δεκτό το αίτημά τους για την παροχή ασύλου, δεν μπορούν ποτέ να εγκατασταθούν στην Αυστραλία.

Τον Φεβρουάριο ανεξάρτητοι βουλευτές και η αντιπολίτευση ένωσαν τις δυνάμεις τους ώστε να επιτρέπεται στους γιατρούς να ζητούν τη μεταφορά των αιτούντων άσυλο, για λόγους υγείας, στην ενδοχώρα.

Όμως, μετά την επανεκλογή του (τον περασμένο Μάιο), ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, είχε ανακοινώσει ότι η κυβέρνησή του θα ακυρώσει τη νομοθεσία αυτή, όμως χρειαζόταν τη στήριξη των ανεξάρτητων βουλευτών καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν διαθέτει την πλειοψηφία στη Γερουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, το νομοσχέδιο πέρασε από τη Γερουσία με 37 ψήφους υπέρ, έναντι 35 κατά.

«Μπορούμε να ζητάμε τη γνώμη των γιατρών, όμως αυτοί δεν εκλέγονται. Δεν λογοδοτούν στην κοινή γνώμη», εξήγησε η ανεξάρτητη βουλευτής Τζάκι Λάμπι, που έριξε την ψήφο που έκρινε το αποτέλεσμα.

Από τον Φεβρουάριο περίπου 179 μετανάστες είχαν μεταφερθεί στην Αυστραλία για να λάβουν θεραπεία, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων Πίτερ Ντάντον τόνισε σήμερα ότι ο νόμος «δεν είχε ποτέ στόχο τη μεταφορά ανθρώπων εδώ για να λάβουν ιατρική φροντίδα, διότι ήδη τη λάμβαναν» στα κέντρα κράτησης.

«Αυτός ήταν πάντα ένας νόμος που είχε στόχο να έρθουν εδώ άνθρωποι από την πίσω πόρτα και σήμερα την κλείσαμε», υπογράμμισε.

Μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία ο Μόρισαν δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είχαμε πάντα συναίσθηση ότι αυτού του είδους το παραθυράκι δεν ενισχύει τα σύνορά μας, μόνο τα αποδυναμώνει».

Περίπου 500 άνθρωποι παραμένουν στα δύο κέντρα κράτησης, πολλοί εκ των οποίων υποφέρουν από ψυχολογικά προβλήματα έπειτα από έξι χρόνια διαμονής τους εκεί, καταγγέλλουν οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο ΟΗΕ έχει επικρίνει επανειλημμένα τα κέντρα κράτησης που διατηρεί η Αυστραλία, καταγγέλλοντας την έλλειψη επαρκούς ιατρικής και ψυχολογικής φροντίδας.

«Το να εμποδίζει κανείς τους επαγγελματίες υγείας από το να λαμβάνουν αποφάσεις που είναι προς το συμφέρον των ασθενών τους και το να δίνει ουσιαστικά αυτή την εξουσία σε αναρμόδιους αξιωματούχους… θέτει τους πιο άρρωστους και ευάλωτους σε κίνδυνο», κατήγγειλε από την πλευρά του ο Πολ ΜακΠαν, εκτελεστικός διευθυντής των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF) Αυστραλίας.

Ο Μόρισον απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό, επιμένοντας ότι η Καμπέρα προσφέρει σημαντική ιατρική βοήθεια στους αιτούντες άσυλο, ενώ όσοι δεν μπορούν να λάβουν την απαραίτητη θεραπεία στα κέντρα κράτησης, μπορούν να σταλούν στην Αυστραλία έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης