Αυστραλία: «Όχι» στην πειρατεία

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015, 07:50
Αυστραλία: «Όχι» στην πειρατεία
Κατά της πειρατείας ταινιών τάχθηκε με απόφασή του το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σύδνεϋ, που εκδίκασε την υπόθεση αγωγής των παραγωγών της ταινίας «Dallas Buyers Club» εναντίον έξι εταιρειών παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών (iiNet, Dodo, Internode, Amnet Broadband, Adam Internet και Wideband).

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, οι εταιρείες αυτές αναγκάζονται να δώσουν στους ενάγοντες τα στοιχεία των πελατών τους, οι οποίοι φαίνεται ότι προέβησαν σε παράνομο κατέβασμα της ταινίας.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που δικαστήριο της Αυστραλίας έδωσε εντολή σε παρόχoυς υπηρεσιών διαδικτύου να δώσουν τα στοιχεία χιλιάδων χρηστών τους που εντοπίστηκαν να κατεβάζουν παράνομα την οσκαρική ταινία «Dallas Buyers Club» με πρωταγωνιστή τον Μάθιου Μακ Κόναχι.

Οι ιδιοκτήτες των δικαιωμάτων επί της ταινίας κέρδισαν τη δικαστική διαμάχη για την πρόσβαση στα στοιχεία των 4.726 ανθρώπων που μοιράστηκαν την ταινία με στόχο να αποτρέψει τη μελλοντική online πειρατεία. Ο συνήγορος της πλευράς που έχει τα πνευματικά δικαιώματα της ταινίας «Dallas Buyers Club» δήλωσε ότι η απόφαση είναι ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της online πειρατείας.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Nye Perram, δήλωσε ανακοινώνοντας την απόφασή του: «Θα επιτρέψω στους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να αποκαλύψουν τα ονόματα και τις διευθύνσεις των πελατών τους που σχετίζονται στα αρχεία τους με καθεμία από τις 4726 ηλεκτρονικές διευθύνσεις της υπόθεσης». Η εν λόγω απόφαση χαρακτηρίζεται ιστορικής σημασίας για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών οπτικοακουστικών έργων, προκαλώντας όμως και την ανησυχία από πλευράς των πολιτών, για το κατά πόσον προστατεύονται από τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου.

Αμφιβολίες εξάλλου εκφράζονται για την σκοπιμότητα της δίωξης και ειδικότερα από το γεγονός ότι δεν κατατέθηκε αντίστοιχη αγωγή κατά των μεγάλων παρόχων όπως είναι η Telstra ή η Optus, οι οποίες προσφέρουν στους πελάτες τους νόμιμη πρόσβαση σε ταινίες.

Η απόφαση του δικαστηρίου του Σύδνεϋ, ίσως ανοίξει τον δρόμο για περισσότερες διώξεις, καθώς εκτιμάται ότι παραγωγοί και άλλων ταινιών θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, με χιλιάδες αγωγές να κατατίθενται εναντίον των χρηστών που προβαίνουν σε παράνομο κατέβασμα οπτικοακουστικού υλικού, διεκδικώντας αποζημιώσεις που μπορεί να ανέρχονται σε χιλιάδες δολάρια.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015, 07:52