Οι πρόσφυγες που είναι κλεισμένοι σε ένα κέντρο κράτησης της Αυστραλίας στο νησί Μάνους στην Παπούα Νέα Γουινέα, όπου είναι αντιμέτωποι με πολλή ζέστη και έλλειψη τροφίμων, δηλώνουν ότι βρίσκονται σε κακή ψυχολογική κατάσταση και απελπισία.

Αυτό το κέντρο κράτησης, που είχε ανοίξει η Αυστραλία για να μένουν οι αιτούντες άσυλο μέχρις ότου εξεταστεί το αίτημά τους, έκλεισε επισήμως την Τρίτη, έπειτα από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στην Παπούα Νέα Γουινέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως, οι περίπου 600 άνθρωποι που ζουν εκεί παραμένουν κλεισμένοι σε αυτό χωρίς νερό και ηλεκτρικό, ενώ τα τρόφιμά τους εξαντλούνται.

Οι Αρχές έχουν ζητήσει από τους πρόσφυγες να μεταφερθούν σε άλλα κέντρα, ωστόσο εκείνοι δηλώνουν ότι φοβούνται για την ασφάλειά τους, καθώς κάποιοι κάτοικοι της περιοχής είναι εχθρικοί απέναντί τους, όπως δηλώνουν οι δικηγόροι των ανδρών.

«Η τρέχουσα κατάσταση είναι κατάθλιψη και δυστυχία» δήλωσε στο AFP ο Αμπντούλ Αζίζ Άνταμ, ένας Σουδανός πρόσφυγας. «Αλληλοβοηθιόμαστε. Προσπαθούμε να αλληλοβοηθηθούμε, απλώς για να παραμείνουμε ζωντανοί» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ιρανός Μπεχρούζ Μπουσανί, ένας άλλος κρατούμενος στο νησί Μάνους, μέσω Twitter έκανε γνωστό ότι οι πρόσφυγες πεινάνε.

«Αυτήν τη στιγμή εκατοντάδες γυμνοί άνδρες κοιμούνται γύρω μου. Πεινάνε και εξασθενούν» τόνισε.

Οι κρατούμενοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν νερό χάρη στις βροχές που έπεσαν χθες, εξήγησε μιλώντας στο AFP. «Πολλοί άνθρωποι δεν καταφέρνουν να κοιμηθούν διότι φοβούνται και πεινάνε» συμπλήρωσε.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε χθες για μια κατάσταση «ανθρωπιστικής έκτακτης ανάγκης».

Ο Λαμ Νάι Τζιτ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που βρίσκεται στην περιοχή, εκτίμησε ότι η ένταση μπορεί να οξυνθεί.

Μια από τις πιο βασικές ανησυχίες είναι η έλλειψη φαρμάκων, κυρίως για εκείνους που πάσχουν από ψυχολογικά προβλήματα.

«Περίπου το 20% των κρατουμένων λαμβάνει αντικαταθλιπτικά εξαιτίας της κατάθλιψης από την οποία πάσχει ή το μετατραυματικό στρες» δήλωσε ο Αυστραλός γερουσιαστής Νικ ΜακΚιμ, ο οποίος επισκέφθηκε το κέντρο την Τρίτη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Australian», που κατάφερε να εισέλθει στο κέντρο κράτησης την Πέμπτη, κάποιοι κρατούμενοι δεν έχουν βγει ποτέ από αυτό εδώ και χρόνια και η ιδέα τούς προκαλεί άγχος.

Τρία προσωρινά κέντρα έχουν ανοίξει για να υποδεχθούν τους πρόσφυγες, όμως σύμφωνα με την UNHCR, το ένα δεν είναι έτοιμο και τα άλλα δεν προστατεύονται με μπάρες ασφαλείας.

Η ένταση μεταξύ των αιτούντων άσυλο και των κατοίκων έχει οξυνθεί, καθώς δεν ρωτήθηκε η τοπική κοινωνία για τη δημιουργία των κέντρων αυτών, επεσήμανε η UNHCR.

Στο μεταξύ, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι η χώρα της θα μπορούσε να δεχθεί 150 πρόσφυγες, κάτι που θα προτείνει και η ίδια στον Αυστραλό πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ κατά τη συνάντησή τους την Κυριακή.

«Αναμένω ότι η κατάσταση στο νησί Μάνους θα συζητηθεί στη συνάντησή μου με τον πρωθυπουργό Τέρνμπουλ την Κυριακή» ανέφερε η Άρντεν σε ανακοίνωσή της. «Σκοπεύω να επαναλάβω την πρότασή μας όταν συναντηθούμε» πρόσθεσε.

Η Καμπέρα έχει στο παρελθόν απορρίψει μια παρόμοια πρόταση που είχε γίνει από τον πρώην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Τζον Κέλι, επικαλούμενη τον φόβο οι αιτούντες άσυλο να μπορούν να μεταβούν ελεύθερα στην Αυστραλία.

Οι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας μπορούν να ζουν στην Αυστραλία χωρίς βίζα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης