Την καθιέρωση ενός «φρένου χρέους», με συνταγματική ισχύ, αποφάσισε κατά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίασή του στη Βιέννη, το υπουργικό συμβούλιο της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Το όριο του χρέους, κατά το γερμανικό πρότυπο, που θα ενταχθεί στο Ομοσπονδιακό Σύνταγμα της Αυστρίας, θα προβλέπει πως από το 2017 και μετά, το δομικό έλλειμμα δεν θα επιτρέπεται να υπερβαίνει το 0,35% του αυστριακού ΑΕΠ, ενώ στην απόφαση δεν αναφέρεται ειδικά, η μείωση του κρατικού χρέους σε ένα 60% του ΑΕΠ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, για να τηρηθούν οι διατάξεις του «φρένου χρέους» θα πρέπει, μέχρι το 2020, να υπάρξουν ετήσιες μειώσεις στο δομικό χρέος, ύψους περίπου δύο δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει περικοπές, που θα πρέπει να γίνουν στη δημόσια διοίκηση και στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ενώ το κόμμα του, το Σοσιαλδημοκρατικό, θεωρεί πως μπορούν να υπάρξουν επιπλέον έσοδα και με επιπλέον περιουσιακό φόρο.

Για την ψήφιση του σχετικού νόμου για το «φρένο χρέους», από την αυστριακή Βουλή, απαιτείται συνταγματική πλειοψηφία και ως εκ τούτου, πέρα από την κυβερνητική πλειοψηφία, είναι απαραίτητη η υπερψήφισή του από τουλάχιστον ένα των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Για το λόγο αυτό, τόσο ο καγκελάριος όσο και ο αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, απηύθυναν απόψε έκκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης να συναινέσουν στην απόφαση της κυβέρνησης με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία και το «ωραιότερο μήνυμα», όπως τόνισε ο κ. Φάιμαν, θα ήταν η υπερψήφιση και από τα πέντε κόμματα της Βουλής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως τα δύο ακροδεξιά εθνικιστικά κόμματα, Ελεύθεροι και Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας, αξιολογούν καταρχήν θετικά το προτεινόμενο μέτρο του «φρένου χρέους». Ταυτόχρονα, όμως, συνδέουν την υπερψήφισή του με άλλες απαιτήσεις τους.

Το τρίτο κόμμα της αντιπολίτευσης, οι Πράσινοι δεν απορρίπτουν τη συμμετοχή τους σε διαπραγματεύσεις, παρά το ότι, όπως αναφέρουν, δεν θεωρούν σκόπιμη μια ένταξη του μέτρου αυτού στο αυστριακό Σύνταγμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης