Και όμως το κόμμα του είναι «ανοικτό» για μία ενδεχόμενη αλλαγή της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο θα πρέπει να αναμένεται σε ποια κατεύθυνση θα προχωρήσει αυτή η αλλαγή, ανέφερε σε σημερινές δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος – με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς – ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

«Η αλλαγή της Συνθήκης υπήρξε πάντα η επιθυμία μας», ανέφερε, εκφράζοντας ταυτόχρονα την «ιδιαίτερη χαρά» του, για το γεγονός, όπως ισχυρίστηκε, πως «ο Σεμπάστιαν Κουρτς υιοθετεί και αυτή την πρόταση των Ελευθέρων, όπως βέβαια είχε υιοθετήσει ήδη και παλιότερα πολλές προτάσεις των Ελευθέρων, όμως το ερώτημα είναι τι θέλει αυτός (σ.σ. ο Κουρτς) και τι θέλουμε εμείς να αλλάξει στη Συνθήκη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τοποθέτηση αυτή του Στράχε, αποτελεί σύμφωνα με παρατηρητές στη Βιέννη, μία έμμεση πλην σαφή επιβεβαίωση μίας ευρεία επικρατούσας άποψης ότι είναι αρκετές οι φορές μέσα στην κυβέρνηση συνασπισμού των δύο κομμάτων, που ο καγκελάριος υιοθετεί και εφαρμόζει τις θέσεις του Κόμματος των Ελευθέρων, ιδιαίτερα στο προσφυγικό και στο μεταναστευτικό.

Από μία αναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λισαβόνας, ο Στράχε ζητά μία αλλαγή στην κατεύθυνση περισσότερης επικουρικότητας, την μη εγκατάλειψη της αρχής της ομοφωνίας, καθώς και «να μην λαμβάνονται ξαφνικά αποφάσεις από την ΕΕ, ερήμην των εθνικών κρατών, σε θέματα ασύλου ή φορολογίας», όπως επισήμανε ο ίδιος στις σημερινές δηλώσεις του στη Βιέννη.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η απαίτηση που είχε διατυπώσει προ τριημέρου ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς για μία επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της ΕΕ, είχε αρχικά απορριφθεί από το συγκυβερνών Κόμμα των Ελευθέρων, δια στόματος του γενικού γραμματέα του και επικεφαλής των υποψηφίων του στις Ευρωεκλογές, Χάραλντ Βιλίμσκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη σημερινή στροφή του αρχηγού του κόμματος και αντικαγκελάριου Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, η προερχόμενη από το Λαϊκό Κόμμα υφυπουργός Εσωτερικών Καρολίνε Έντσταλερ, επικρίνει ως πολιτική «ζιγκ-ζαγκ» και τον Βιλίμσκι ότι υπηρετεί μία «πολιτική ρετρό».

Η ίδια, επισημαίνοντας πως «όταν γίνονται δηλώσεις των ανώτερων εκπροσώπων του Κόμματος των Ελευθέρων, το δεξί χέρι δεν γνωρίζει τι κάνει το αριστερό», ζήτησε από τον κυβερνητικό εταίρο να αποφασίσει «σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μία βιώσιμη πολιτική της λογικής».

Την απαίτηση του για μία επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε προβάλει το Σάββατο, τόσο σε συνεντεύξεις του σε αυστριακές εφημερίδες, όσο και κατά την πανηγυρική έναρξη το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στη Βιέννη, του προεκλογικού αγώνα του κόμματός του για τις εκλογές της 26ης Μαίου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Αυστριακός καγκελάριος υποστήριξε μία «αναδόμηση της ΕΕ», αναφέροντας ότι από την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας το 2009, πολλά έχουν αλλάξει στην Ευρώπη, όπου, όπως σημείωσε, «είχαμε μία κρίση χρέους, μία κρίση του ευρώ, τη μεταναστευτική κρίση, την κλιματική κρίση, το χάος του Brexit».

Συγκεκριμένα, ζήτησε να υπάρχουν «αυστηρότεροι μηχανισμοί κυρώσεων για χώρες-μέλη οι οποίες δημιουργούν χρέος, ποινές για χώρες που δεν καταγράφουν παράνομους μετανάστες και τους αφήνουν να διέρχονται από το έδαφός τους, καθώς επίσης να υπάρχουν συνέπειες για παραβιάσεις κατά του κράτους δικαίου και της φιλελεύθερης δημοκρατίας», ενώ, κατά την άποψή του, αυτή η «αναδόμηση της ΕΕ» πρέπει να αρχίσει το ταχύτερο δυνατό μετά τις Ευρωεκλογές.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της εστίασης από την ΕΕ σε μεγάλα ζητήματα όπως η εξωτερική πολιτική και η πολιτική άμυνας, όμως, κατά την άποψή του δεν θα υπάρξει ένας στρατός της ΕΕ, καθώς, όπως είπε, «οι χώρες δεν θα είναι πρόθυμες να παραχωρήσουν στις Βρυξέλλες την απόφαση για την αποστολή των δικών τους στρατιωτών σε περιοχές κρίσης».

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς υποστήριξε εκ νέου να δοθεί ένα τέλος του «περιφερόμενου τσίρκου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», το οποίο έως τώρα συνεδριάζει στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες, και να έχει ως μοναδική έδρα του τις Βρυξέλλες, και προς τούτο ο ίδιος ζήτησε να υπάρξει η υποχώρηση από την πλευρά της Γαλλίας, η οποία αντιδρά σε αυτή την μεταρρύθμιση.

Ο καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος επανέλαβε την απαίτησή του για μία μείωση του αριθμού των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέροντας πως σήμερα υπάρχουν ήδη περισσότεροι επίτροποι από τομείς αρμοδιότητας και ανέφερε ότι στο μέλλον δεν θα πρέπει κάθε χώρα αυτόματα να έχει και τον επίτροπό της, αλλά η κάλυψη των θέσεων να γίνεται εκ περιτροπής στη βάση ενός δίκαιου συστήματος.

Από την πλευρά του, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε είχε χθες συνομιλίες στη Βουδαπέστη με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, μεταξύ άλλων και ως προς μία πιθανή προσχώρηση του κόμματος του Όρμπαν FIDESZ (Ένωση Νεαρών Δημοκρατών) στην ομάδα των δεξιών λαϊκιστικών κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο στην οποία ανήκει το Κόμμα των Ελευθέρων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης