Αυστρία: Άρχισε η δίκη για τις μολύνσεις από κορωνοϊό στο χιονοδρομικό κέντρο Iσγκλ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021, 14:01
Αυστρία: Άρχισε η δίκη για τις μολύνσεις από κορωνοϊό στο χιονοδρομικό κέντρο Iσγκλ

Ξεκίνησε σήμερα σε δικαστήριο της Βιέννης η πρώτη προφορική ακρόαση επίσημης αγωγής κατά της Αυστριακής Δημοκρατίας στην υπόθεση των μολύνσεων τουριστών από κορωνοϊό στο χιονοδρομικό κέντρο Iσγκλ στο κρατίδιο του Τιρόλου, που είχαν γίνει πρωτοσέλιδες ειδήσεις σε όλο τον κόσμο τον Μάρτιο του 2020.

Το Ισγκλ θεωρείται το σημείο «μηδέν» για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Αυστρία και σε περιοχές της Ευρώπης και, σύμφωνα με παλαιότερες ανακοινώσεις από τις αυστριακές αρχές, το 40% όλων των εγχώριων μολύνσεων αποδίδονταν σε αυτό, ενώ και πολλοί Γερμανοί τουρίστες πιστεύουν επίσης ότι μολύνθηκαν εκεί.

Η χήρα και ο γιος ενός 72χρονου Αυστριακού που προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό ενώ έκανε διακοπές για σκι τον Μάρτιο του 2020 και πέθανε λίγο αργότερα έχουν καταθέσει την πρώτη αγωγή που συζητείται σήμερα, απαιτώντας αποζημίωση ύψους 102.000 ευρώ. Δεν αναμένεται σύντομα απόφαση από τη σημερινή διαδικασία.

Η πρώτη διαδικασία στην υπόθεση Ισγκλ, η οποία λόγω της πανδημίας έχει μετατεθεί στη μεγάλη αίθουσα τελετών του Αυστριακού Ανώτατου Δικαστηρίου, συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον από τα αυστριακά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, με τις εκ των προτέρων διαπιστεύσεις να ξεπερνούν τις 60.

Στη σημερινή διαδικασία παρευρίσκεται ο γιος του 72χρονου, που πέθανε από Covid-19 και ήταν ο πολύ γνωστός δημοσιογράφος και επί σειρά ετών αρχισυντάκτης της αυστριακής εβδομαδιαίας εφημερίδας «Die Furche» Χάνες Σοπφ, ενώ, για συναισθηματικούς λόγους, η χήρα του δεν ήταν σε θέση να παρευρεθεί.

Η οικογένεια του 72χρονου δεν ζητάει χρήματα, αλλά δικαιοσύνη, δήλωσε ο γιος του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (APA), αναφέροντας ότι, εάν το ποσό καταβληθεί, θα το δωρίσουν στην φιλανθρωπική οργάνωση Caritas, την οποία ενίσχυε ο πατέρας του κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Οι ενάγοντες κατηγορούν τις αρχές ότι δεν ενήργησαν αρκετά γρήγορα και αποφασιστικά για να αποτρέψουν την εξάπλωση του κορωνοϊού στο χιονοδρομικό κέντρο. Αν και ήταν γνωστό από τις 4 Μαρτίου 2020 ότι υπήρχαν λοιμώξεις από SARS-CoV-2 στην εκεί κοιλάδα Πάτσναουν, η περιοχή δεν έκλεισε έγκαιρα και χιλιάδες άνθρωποι ταξίδεψαν στην περιοχή του σκι και το επόμενο Σαββατοκύριακο.

«Οι αυστριακές αρχές, όπως η υπηρεσία Τύπου του ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου, η περιφερειακή αρχή του Λάντεκ και η τοπική τουριστική ένωση υποβάθμισαν τον κίνδυνο με ανεύθυνο τρόπο» αναφέρει η καταγγελία.

«Ως αποτέλεσμα, η ανίχνευση επαφών ήταν ανεπαρκής και η συμμόρφωση με τους εκδιδόμενους κανονισμούς δεν εφαρμόστηκε. Έτσι, οι άνθρωποι συνέχιζαν να διασκεδάζουν μπροστά στις κλειστές πλέον παμπ σε εξωτερικούς χώρους, και αυτό σημαίνει ότι ο ιός εξαπλώθηκε γρήγορα».

Προσθέτουν επίσης ότι «η ασυντόνιστη και κακώς προετοιμασμένη δημόσια ανακοίνωση από τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς σε συνέντευξη Τύπου στις 13 Μαρτίου 2020, ότι η κοιλάδα Πάτσναουν θα απομονωθεί, οδήγησε σε μια βιαστική και χαοτική αποχώρηση των τουριστών και των εργαζομένων στον τουρισμό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα εκτεταμένο μποτιλιάρισμα, όπου, για διαδρομές που συνήθως χρειάζονται μισή ώρα, χρειάστηκαν πολλές ώρες. Πολλοί άνθρωποι πρέπει να έχουν μολυνθεί μέσα σε υπερπλήρη λεωφορεία και αυτοκίνητα και στη συνέχεια μετέφεραν τον ιό στους συμπολίτες τους σε τρένα και αεροπλάνα».

Όπως αναφέρει ο Πέτερ Κόλμπα, ο πρόεδρος της Αυστριακής Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών, η οποία εκπροσωπεί τους πληγέντες, έχουν ήδη υποβληθεί 15 αγωγές στην υπόθεση Ισγκλ, και πρόκειται να ακολουθήσουν άλλες 60, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες πληγέντες από τους οποίους αναμένονται ατομικές προσφυγές.

Η κοιλάδα Πάτσναουν, όπου βρίσκεται και το Ισγκλ, τέθηκε σε καραντίνα στις 13 Μαρτίου 2020, αλλά, κατά την άποψη των επικριτών και των ανθρώπων που είχαν ασθενήσει, αυτό το βήμα θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα.

Την ημέρα αυτή, χιλιάδες παραθεριστές εγκατέλειψαν μαζικά και εσπευσμένα την κοιλάδα, αλλά πολλοί προφανώς είχαν ήδη μολυνθεί από τον κορωνοϊό σε αυτό το σημείο και, σύμφωνα με τον Πέτερ Κόλμπα, η προειδοποίηση ήρθε πολύ αργά, τα μπαρ apres-ski έκλεισαν πολύ αργά, όπως πολύ αργά και πολύ χαοτικά έκλεισαν την κοιλάδα.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η αναχώρηση έγινε επίσης μέσα σε πλήρες χάος και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χιλιάδες άνθρωποι μολύνθηκαν και εξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021, 14:08