Τον μόνιμο, αλλά επανειλημμένα αποτυχημένο στόχο του, να αναδειχθεί δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης στην πόλη και στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βιέννης, φαίνεται πως εγκαταλείπει, τουλάχιστον προς το παρόν, ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συγκυβερνώντος- με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς- ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

«Αυτός δεν είναι ο στόχος μου», δηλώνει σε σημερινή συνέντευξή του στη μεγαλύτερης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung, επισημαίνοντας πως ο ίδιος μπόρεσε και οδήγησε το κόμμα του σε μία “ιστορική επιτυχία” κατά τις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές (σ.σ. στις 15 Οκτωβρίου 2017) και τώρα έχει απέναντι στον πληθυσμό μία ευθύνη την οποία και εκπληρώνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι πρόσφατα, ο Στράχε ανέφερε πως σκέπτεται να είναι υποψήφιος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στη Βιέννη το φθινόπωρο του 2020, ή όποτε αυτές διεξαχθούν, «όταν θα υπάρχει η ιστορική ευκαιρία για ανάδειξη ενός δημάρχου των Ελευθέρων για πρώτη φορά από το 1868», όπως σημείωνε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με αναλυτές στην αυστριακή πρωτεύουσα, η τωρινή εγκατάλειψη από τον Στράχε, της ιδέας της υποψηφιότητάς του στη Βιέννη, συνδέεται προφανώς με το πολιτικό κόστος που θα προέκυπτε για τον ίδιο και το κόμμα του, από μία νέα αποτυχία να κατακτήσει την πρώτη θέση.

Και αυτό, καθώς, παρά τις απώλειές τους το 2015, οι Σοσιαλδημοκράτες, που κυβερνούν σχεδόν ανελλιπώς εδώ και 100 χρόνια στη Βιέννη, εξακολουθούν σε όλες τις δημοσκοπήσεις να προηγούνται με απόσταση από τους Ελευθέρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις τελευταίες εκλογές της Βιέννης την 11η Οκτωβρίου του 2015, το Κόμμα των Ελευθέρων, παρά την πρωτοφανή σε λαϊκισμό προεκλογική εκστρατεία του, κυρίως με την ακραία μέχρι άγρια εκμετάλλευση της προσφυγικής κρίσης, είχε αποτύχει να αναδειχθεί πρώτη δύναμη όπως πιθανολογούσαν σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις.

Ήταν η τρίτη στη σειρά φορά, μετά το 2005 και το 2010, που ο αρχηγός τους, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, διεκδικούσε για τους Ελεύθερους την πρώτη θέση, και για τον εαυτό του τα αξιώματα του τοπικού κυβερνήτη και δημάρχου στη Βιέννη, αποτυγχάνοντας και στις τρεις απόπειρές του, όπως τελικά έδειξαν τα αποτελέσματα των εκλογών, τα οποία διέψευσαν πανηγυρικά όλους τους δημοσκόπους.

«Κατέρχομαι μαζί σας στον προεκλογικό αγώνα για να διώξουμε τον κόκκινο διάβολο από τη σπηλιά του δημαρχείου και να ξεδιπλώσουμε τον γαλάζιο ουρανό» (σ.σ. κόκκινο είναι το χρώμα των Σοσιαλδημοκρατών, γαλάζιο εκείνο των Ελευθέρων), ήταν το σύνθημα του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε ήδη στις εκλογές του 2005 στη Βιέννη, το οποίο επαναλάμβανε τόσο στις εκλογές του 2010 όσο και του 2015.

Ουσιαστικός νικητής των σημαδιακών εκλογών της 11ης Οκτωβρίου 2015 στη Βιέννη, τη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη (1,8 εκατομμύρια κάτοικοι) στον γερμανόφωνο χώρο, μετά το Βερολίνο υπήρξε η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη και το δίκαιο, που επικαλούνταν ο Σοσιαλδημοκράτης αντίπαλος του Στράχε, ο επί 24 χρόνια κυβερνήτης και δήμαρχος της Βιέννης, Μίχαελ Χόιπλ, ο οποίος κατακτούσε μια ξεκάθαρη νίκη με διαφορά σχεδόν εννέα εκατοστιαίων μονάδων.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, που κυβερνούν στην αυστριακή πρωτεύουσα εδώ και 100 χρόνια, από το 1918 (με εξαίρεση την εποχή του Αυστροφασισμού τη δεκαετία του 1930 και τη γερμανοναζιστική κατοχή 1938-1945), παρέμειναν και μετά τις εκλογές του 2015, η με απόσταση πρώτη πολιτική δύναμη στη Βιέννη, που είναι συγχρόνως και ένα από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας.

Ο Μίχαελ Χόιπλ, ως τοπικός κυβερνήτης και δήμαρχος, είχε προχωρήσει ένα μήνα αργότερα, και μετά τις σχετικές διαπραγματεύσεις, σε έναν συνασπισμό- όπως συνέβαινε από το 2010 και μετά- με τους Πράσινους της ελληνικής καταγωγής αντιδημάρχου και αναπληρώτριας κυβερνήτη, Μαρίας Βασιλάκου.

Μετά την απόσυρση του Μίχαελ Χόιπλ από την πολιτική τον περασμένο Μάιο, του συνασπισμού αυτού ηγείται ο διάδοχός του ως δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης, αλλά και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών στη Βιέννη, Μίχαελ Λούντβιγκ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης