Αυστρία: Διακήρυξη εναντίον του εξτρεμισμού, της βίας και της τρομοκρατίας υπέγραψαν 300 ιμάμηδες στη χώρα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017, 17:25
Αυστρία: Διακήρυξη εναντίον του εξτρεμισμού, της βίας και της τρομοκρατίας υπέγραψαν 300 ιμάμηδες στη χώρα
"Διακήρυξη εναντίον του εξτρεμισμού, της βίας και της τρομοκρατίας", στην οποία αυτοί όχι μόνον καταδικάζουν όλες τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά απευθύνουν ταυτόχρονα έκκληση για την ενσωμάτωση των μουσουλμάνων, υπέγραψαν το μεσημέρι στη Βιέννη οι πάνω από 300 ιμάμηδες της Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας Αυστρίας, που είναι η επίσημη εκπροσώπηση των Μουσουλμάνων στη χώρα.

Στη σύντομη ομιλία του στην τελετή υπογραφής της Διακήρυξης στο μεγαλύτερο τέμενος της χώρας, στο Ισλαμικό Κέντρο Βιέννης, στα βόρεια της αυστριακής πρωτεύουσας, ο πρόεδρος της Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας, Ιμπραήμ Ολγκούν, έκανε λόγο για μία "ιστορική ημέρα", επισημαίνοντας πως η πρωτοβουλία για την Διακήρυξη προήλθε από τους ίδιους τους ιμάμηδες.

"Καταδικάζουμε τρομοκρατικές ενέργειες σε όλο τον κόσμο", τονίζουν οι υπογράφοντες τη Διακήρυξη, στην οποία ταυτόχρονα απευθύνεται έκκληση προς όλους τους μουσουλμάνους στην Αυστρία να συμβάλουν στην ειρηνική συμβίωση στη χώρα και επιπλέον να συμμετάσχουν σε όλους τους κοινωνικούς τομείς.

Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο Ιμπραήμ Ολγκούν, η Κοινότητα καταδίκαζε πάντοτε όλες τις τρομοκρατικές επιθέσεις, σε Παρίσι, Νίκαια, Κωνσταντινούπολη, Μάντσεστερ και πρόσφατα στο Λονδίνο, τόσο στην ιστοσελίδα της, όσο και στα τεμένη και σε δημόσιες ανακοινώσεις της.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος της Κοινότητας για την Διακήρυξη, ο ιμάμης Ραμαζάν Ντεμίρ, τόνιζε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του πως "δεν έχουμε καμία σχέση με τρομοκράτες που καταχρώνται τη θρησκεία μας για τις σκοπιμότητες τους, δεν ανήκουμε ο ένας στον άλλο", προσθέτοντας πως επειδή οι άνθρωποι δεν κάνουν διάκριση μεταξύ των Μουσουλμάνων και των τρομοκρατών γι αυτό και η Κοινότητα δραστηριοποιείται για να κάνει σαφείς τις θέσεις της.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η Διακήρυξη, η οποία κοινοποιείται σε όλα τα μέλη της αυστριακής Βουλής, στα ΜΜΕ και στις άλλες θρησκευτικές κοινότητες στην Αυστρία, δεν θα είναι και η τελευταία δράση της Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας, καθώς πρόκειται μέσα στο καλοκαίρι να ακολουθήσει η διοργάνωση μίας "ανθρώπινης αλυσίδας".

Η "ανθρώπινη αλυσίδα" θα εκτείνεται από το Ισλαμικό Κέντρο στα βόρεια της νέας Βιέννης και μέσω της κεντρικής γέφυρας του ποταμού Δούναβη θα φθάνει μέχρι τον πλησιέστερο καθολικό ναό στην άλλη όχθη του ποταμού.

Σε ένδειξη "λύπης και αλληλεγγύης" με τα θύματα της πρόσφατης τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο και με την ευκαιρία των νυκτερινών προσευχών στο πλαίσιο του ραμαζανιού, στο τέμενος του 22ου τομέα της αυστριακής πρωτεύουσας ανάβονται κάθε βράδυ δεκάδες κεριά ενώ έχουν αναρτηθεί αφίσες με συνθήματα όπως "Όχι στην τρομοκρατία" ή "Όχι στο όνομα μου".

Ο αριθμός των Μουσουλμάνων που ζουν στην Αυστρία φέρεται να υπερδιπλασιάστηκε τα προηγούμενα 15 χρόνια και υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε περίπου 700.000 (στο σύνολο των 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων της Αυστρίας), όπως ανακοίνωσε τον περασμένο Απρίλιο το Αυστριακό Ταμείο Ενσωμάτωσης.

Σύμφωνα με τα έως πρόσφατα στοιχεία του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών, οι Μουσουλμάνοι στην Αυστρία φέρονταν να είναι 600.000, αλλά, όπως αναφέρεται σχετικά, ο αριθμός τους πρέπει να αυξήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα κατά 100.000, από επιπλέον γεννήσεις και με την άφιξη στη χώρα μεταναστών και προσφύγων από τον αραβικό χώρο.

Ακριβείς αριθμοί δεν υπάρχουν, εξαιτίας του γεγονότος ότι η τελευταία απογραφή, κατά την οποία είχε καταγραφεί και το θρήσκευμα των πολιτών, είχε διενεργηθεί στην Αυστρία το 2001 και τότε ο αριθμός των Μουσουλμάνων ανέρχονταν σε 346.000.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία των τελευταίων απογραφών στην Αυστρία, οι Μουσουλμάνοι στη χώρα αντιπροσώπευαν το 1991 το 2% του πληθυσμού της και το ποσοστό αυτό ανήλθε στην απογραφή το 2001 στο 4,2%, ενώ στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα είχε εξαπλασιαστεί ο αριθμός εκείνων που απέκτησαν την αυστριακή υπηκοότητα, με τους τουρκικής καταγωγής να προηγούνται τότε με 48.300 και να ακολουθούνται από τους βοσνιακής καταγωγής με 12.400.

Τη μεγαλύτερη ομάδα Μουσουλμάνων στην Αυστρία, στο σύνολο των 346.000 της απογραφής του 2001, απάρτιζαν οι Τούρκοι με 123.000, με δεύτερους τους Βόσνιους με 64.628. Στην τρίτη θέση βρίσκονταν οι προερχόμενοι από Σερβία-Μαυροβούνιο με 21.594, στην τέταρτη εκείνοι από την ΠΓΔΜ με 10.969 και στην πέμπτη εκείνοι από το Ιράν με 3.774, ενώ ο συνολικός αριθμός των Μουσουλμάνων με αυστριακή υπηκοότητα ανέρχονταν το 2001 σε 96.000.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017, 17:25