Δύσκολος θα είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019, 18:51
Δύσκολος θα είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία

Η τελευταία δημοσκόπηση πριν τις μεθαυριανές πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία, που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Oesterreich, έρχεται να επιβεβαιώσει όλες τις προηγούμενες των τελευταίων εβδομάδων, όπου το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου και εκ νέου υποψήφιου για το αξίωμα αυτό Σεμπάστιαν Κουρτς προηγείται σταθερά.

Επιβεβαιώνει επίσης την αρκετά μεγάλη απόσταση που το χωρίζει από το δεύτερο κόμμα, το Σοσιαλδημοκρατικό, καθώς και τον προβληματισμό για τις δυσκολίες που προκύπτουν ως προς τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, η οποία θα μπορεί να είναι, στη βάση του εκλογικού αποτελέσματος, μόνον ένας συνασπισμός κομμάτων

Στην τελευταία αυτή δημοσκόπηση το Λαϊκό Κόμμα εμφανίζεται με ποσοστό 34% έναντι 31,5% του αποτελέσματός του στις τελευταίες εκλογές του Οκτωβρίου 2017, με τους Σοσιαλδημοκράτες να συγκεντρώνουν ποσοστό 23%, κατά σχεδόν τέσσερις μονάδες χαμηλότερο σε σχέση με το εκλογικό τους αποτέλεσμα πριν από δύο χρόνια (26,9%).

Ακολουθεί στην τρίτη θέση, με ποσοστό 21% (26% το 2017) το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, που μέχρι τα τέλη Μαΐου συγκυβερνούσε με το Λαϊκό Κόμμα, ενώ για τους Πράσινους -- οι οποίοι στις τελευταίες εκλογές βρέθηκαν κάτω από το όριο του 4% και δεν εκπροσωπούνταν στην απερχόμενη Βουλή -- καταγράφεται ποσοστό 11%.

Πέμπτο εμφανίζεται το θεωρούμενο νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) με 8% (5,3% το 2017) και στη συνέχεια το κόμμα "Τώρα" (πρώην Λίστα Πιλτς) το οποίο είχε πρωτοεμφανιστεί στις τελευταίες εκλογές και είχε πετύχει την είσοδό του στη Βουλή με ποσοστό 4,4%, αλλά τώρα περιορίζεται στο 2% και φέρεται να μένει εκτός της επόμενης Βουλής.

Στην ίδια δημοσκόπηση και σε ποσοστό 59% οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι έχουν αποφασίσει οριστικά ποιο κόμμα θα ψηφίσουν προσερχόμενοι την Κυριακή στις κάλπες, σε ποσοστό 20% ότι γνωρίζουν σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η ψήφος τους, ενώ σε 14% ανέρχεται το ποσοστό των αναποφάσιστων, που στο σύνολο των 6.396.796 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων (ηλικίας άνω των 16 ετών, που έχουν δικαίωμα ψήφου) αντιστοιχεί σε 900.000.

Αναλυτές στη Βιέννη λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης, όπως και των προηγούμενων, συμπεραίνουν πως χωρίς τη συμμετοχή του Λαϊκού Κόμματος δεν θα είναι δυνατός ο σχηματισμός της μελλοντικής κυβέρνησης στην Αυστρία.

Στη βάση των αποτελεσμάτων αυτών, που αναμένεται πως δεν θα απέχουν από εκείνα στις κάλπες, προκύπτουν μόνον τρεις δυνατότητες ενός κυβερνητικού συνασπισμού που θα διέθετε την πλειοψηφία στο σύνολο των 183 εδρών της αυστριακής Βουλής και στον οποίο θα είναι προς τούτο απαραίτητη η συμμετοχή του Λαϊκού Κόμματος.

Ένας τέτοιος συνασπισμός, υπό την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος ως ισχυρότερου κόμματος μπορεί να υπάρξει είτε με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, όπως συνέβαινε μέχρι τέλη Μαΐου όταν διαλύθηκε η προηγούμενη μεταξύ τους κυβέρνηση, είτε με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, είτε με τη συνεργασία του Λαϊκού Κόμματος με τα δύο μικρότερα κόμματα, τους Πράσινους και το ΝΕΟΣ.

Ανάμεσα στο Λαϊκό και στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε υπάρξει τελευταία μία δεκαετής κυβερνητική συνεργασία στον συνασπισμό τους μεταξύ Ιανουαρίου 2007 και Δεκεμβρίου 2017, στον οποίο ηγούνταν οι Σοσιαλδημοκράτες ως πρώτο κόμμα, ωστόσο μία νέα μελλοντική συνεργασία τους θεωρείται αρκετά δύσκολη.

Η δυσκολία αυτή προκύπτει εξαιτίας, αφενός των διαφορών τους ως προς ένα κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα και αφετέρου λόγω των αρνητικών, για τους Σοσιαλδημοκράτες, εμπειριών της τελευταίας χρονιάς του προηγούμενου συνασπισμού μεταξύ τους.

Σε ό,τι αφορά την νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές της Κυριακής, την πλειοψηφία των εδρών θα συγκέντρωνε και ένας συνασπισμός ανάμεσα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και στο Κόμμα των Ελευθέρων, που όμως θεωρείται τελείως απίθανος, αφού οι Σοσιαλδημοκράτες αποκλείουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνεργασία σε ομοσπονδιακό επίπεδο με το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα.

Ο αποκλεισμός αυτός, ο οποίος έχει ψηφιστεί ομόφωνα και στα συνέδρια τους, αποτελεί πάγια αρχή των Σοσιαλδημοκρατών ήδη από την δεκαετία του 1980, όταν είχε αναδειχθεί αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων ο διαβόητος Γεργκ Χάιντερ.

Την απαραίτητη πλειοψηφία εδρών στην αυστριακή Βουλή (σ.σ. πάντα λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων), θα συγκέντρωνε ίσως ένας συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών-Πράσινων και ΝΕΟΣ, ενώ δεν θα είχαν πλειοψηφία οι άλλες τρεις εκδοχές κυβερνητικού συνασπισμού και αυτές θα ήταν: συνασπισμός Λαϊκού Κόμματος-Πρασίνων, συνασπισμός Λαϊκού Κόμματος-ΝΕΟΣ, συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων.

Οι επερχόμενες πρόωρες εκλογές της Κυριακής κατέστησαν αναγκαίες μετά την διάλυση στα τέλη Μαλίου - του κυβερνητικού συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων - ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία από τον Δεκέμβριο 2017 -- εξαιτίας της αποκαλούμενης "Υπόθεσης Ίμπιζα".

Πρόκειται για το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται άμεσα ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, εναντίον του οποίου διενεργεί ήδη έρευνες, με την κατηγορία της απιστίας, η Γενική Εισαγγελία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019, 18:59