Αυστρία: Ελαφρά μείωση των αδικημάτων με ακροδεξιό υπόβαθρο

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 30 Αυγούστου 2020, 14:40
Αυστρία: Ελαφρά μείωση των αδικημάτων με ακροδεξιό υπόβαθρο

Ο αριθμός των αδικημάτων στην Αυστρία με ακροδεξιό υπόβαθρο, παρουσίασε μείωση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, όπως προκύπτει από απάντηση του Αυστριακού υπουργού Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ (του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος) σε σχετική ερώτηση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο υπήρξαν στην Αυστρία 253 ακροδεξιές αξιόποινες πράξεις, έναντι των 304 την ίδια περίοδο το 2019.


 Από την πλευρά του, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, εξέφρασε ικανοποίηση για την μείωση των ακροδεξιών αδικημάτων, υποθέτει όμως ταυτόχρονα, ότι το γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις νέες συνθήκες που προέκυψαν από την πανδημία του κορονοϊού.

 

Από τα επίσημα στοιχεία διαπιστώνεται μία μικρή αύξηση στις ρατσιστικές δραστηριότητες το πρώτο εξάμηνο, από 39 πέρυσι σε 42 φέτος, με τα δύο τρίτα αυτών των αδικημάτων να διαπράττονται στο διαδίκτυο. Επιπλέον, μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2020 καταγράφηκαν 13 αντισημιτικά αδικήματα και έξι αδικήματα με ισλαμοφοβικό υπόβαθρο, ενώ οι μηνύσεις που υποβλήθηκαν στη βάση του αποκαλούμενου "Νόμου απαγόρευσης" για ναζιστική δραστηριοποίηση, σημείωσαν μία μείωση από τις 373 πέρυσι, σε 296 φέτος.

 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που είχε δημοσιοποιήσει παλαιότερα το αυστριακό υπουργείο Δικαιοσύνης, σημαντική αύξηση είχε παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των καταδικαστικών αποφάσεων στην Αυστρία για αδικήματα ναζιστικής δραστηριοποίησης και υποδαύλισης μίσους. Στελέχη του υπουργείου, ανάγουν την αύξηση του αριθμού των καταδικαστικών αποφάσεων τα προηγούμενα χρόνια, στο γεγονός της "σκλήρυνσης" των ποινών για παραβιάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο πλαίσιο αυτό, από το 2016 προβλέπεται πλέον ποινή φυλάκισης έως δύο ετών στην περίπτωση που, μέσω σχετικής ανάρτησης, υποκινούνται σε χρήση βίας ή σε εκδήλωση μίσους μέχρι και 30 άτομα, ενώ προηγουμένως γινόταν λόγος για 150 άτομα.

 

Η διάδοση υποτιμητικών εκφράσεων που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, εναντίον μίας ομάδας ανθρώπων, απέναντι για παράδειγμα, σε 150 αποδέκτες μέσω Facebook, Twitter, ή άλλου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να επισύρει καταδίκη σε φυλάκιση τριών ετών. Ως "ευχάριστο" χαρακτηρίζεται το γεγονός της "υψηλής ευαισθητοποίησης του κοινού απέναντι στις ακροδεξιές δραστηριότητες", όπως αυτή καταγράφεται στη βάση των αδικημάτων που καταγγέλλονται. Ωστόσο, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι ο αριθμός των αδικημάτων αυξάνεται και για το λόγο ότι "ακροδεξιοί τόνοι δεν εμφανίζονται μόνον στο περιθώριο, αλλά μετατοπίζονται και στο μέσον της κοινωνίας", όπως αναφέρεται σχετικά.

 

Ένα μεγάλο μέρος των αδικημάτων διαπράττονται στο διαδίκτυο, ενώ και ο αυξημένος αριθμός των προσφύγων που έφθασαν στη χώρα τα τελευταία χρόνια, από το 2015 και μετά, συνέβαλε στην αύξηση των ακροδεξιών και ξενοφοβικών αδικημάτων. Αξιωματούχοι της Αυστριακής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος και Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας, επισημαίνουν την εμφάνιση τελευταία, μίας "νέας ακροδεξιάς", η οποία, μέσα από το διαδίκτυο και μέσα από διαδραστικές ενέργειες, προσπαθεί να αναπτύξει μία "κουλτούρα ποπ" με ακροδεξιά περιεχόμενα για νέους και νεαρούς ενήλικες, με στόχο τη διάδοση θεμάτων που προκαλούν ξενοφοβία και γενικότερους φόβους μέσα στην κοινωνία.

 

Οι ίδιοι αξιωματούχοι, θεωρούν πως το θέμα του ασύλου και των προσφύγων προκάλεσε τα πέντε προηγούμενα χρόνια στην Αυστρία μία "αποχαλίνωση" ξενοφοβικών βιαιοτήτων και εκδικητικότητας, από κάποιους κύκλους προσώπων, τα οποία, όπως σημειώνεται, δεν έχουν καμία, ή ελάχιστη μόνον, σχέση με ιδεολογίες.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 30 Αυγούστου 2020, 14:52