Μετά την παρουσίαση την περασμένη εβδομάδα του κυβερνητικού προγράμματος και την ορκωμοσία την Τρίτη, ολοκληρώθηκε, την Παρασκευή, στην αυστριακή Βουλή η διαδικασία του σχηματισμού νέας κυβέρνησης, με την κατάθεση των προγραμματικών δηλώσεων του κυβερνητικού συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και των Πρασίνων, οι οποίοι αναλαμβάνουν κυβερνητική ευθύνη για πρώτη φορά στην σχεδόν σαραντάχρονη ιστορία τους.  

Στην ομιλία του, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, επανέλαβε αυτό που διαμήνυε όλες τις προηγούμενες ημέρες ότι δηλαδή στις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν της κυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ των δύο κομμάτων, δεν έγιναν οι ελάχιστοι δυνατοί συμβιβασμοί, «αλλά συνενώθηκε το καλύτερο από τους δύο κόσμους» (σ.σ. από τα δύο κόμματα).  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως στόχους ανέφερε την μείωση της φορολογίας, την μείωση του ποσοστού του εξωτερικού χρέους της χώρας με προσανατολισμό στο 60% του ΑΕΠ (σ.σ. δείγμα προσήλωσης στους στόχους της Συνθήκης του Μάαστριχτ), τον αγώνα κατά της διακίνησης μεταναστών και προσφύγων με ταυτόχρονη προσπάθεια αύξησης των κονδυλίων για την αναπτυξιακή συνεργασία. 

Ως «καλό σύμφωνο, το οποίο πέτυχαν δύο ιδεολογικά πολύ διαφορετικά μεταξύ τους κόμματα», χαρακτήρισε την συμφωνία κυβερνητικού συνασπισμού, ο αντικαγκελάριος της κυβέρνησης και αρχηγός των Πρασίνων Βέρνερ Κόγλερ, σημειώνοντας πως εκείνο που έχει σημασία, δεν είναι το ποιος επέβαλε και σε ποια σημεία τις θέσεις του, αλλά σημαντικό είναι να βγει κερδισμένος ο αυστριακός πληθυσμός.  

«Υπευθυνότητα για την Αυστρία» είναι το σύνθημα του κυβερνητικού προγράμματος που περιλαμβάνει συνολικά 326 σελίδες, και στο οποίο, μετά από το προοίμιο στο οποίο εκτίθενται τα οκτώ κέντρα βάρους, αναφέρονται με κεφαλαία γράμματα οι λέξεις «Εμπιστοσύνη» και «Διαφάνεια», και δίνεται η υπόσχεση για «γυάλινο κράτος».  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημειώνεται σχετικά, σημαντικό για τη δημόσια εμπιστοσύνη στο κράτος είναι η νομική ασφάλεια, η προσέγγιση του πολίτη και η διαφάνεια, τα οποία ισχύουν για τη κατανομή αρμοδιοτήτων στο κράτος, για τις δημοσιονομικές ροές μεταξύ των διαφόρων κρατικών επιπέδων και τον τομέα των επιδοτήσεων, «και ισχύουν γενικότερα για τις κρατικές δράσεις».  

«Δεν θέλουμε γυάλινους πολίτες αλλά ένα γυάλινο κράτος – και προς τούτο είμαστε έτοιμοι να εγκαταλείψουμε παλιούς δρόμους και να εφαρμόσουμε νέες λύσεις που ανταποκρίνονται στο παρόν», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.  

Η νέα κυβέρνηση αποτελεί καινοτομία στην Ιστορία της Αυστρίας, αφενός γιατί είναι η πρώτη σε ομοσπονδιακό επίπεδο με συμμετοχή ενός κόμματος οικολόγων και αφετέρου είναι επίσης η πρώτη στην οποία ο αριθμός των γυναικών-μελών της είναι μεγαλύτερος εκείνου των ανδρών: εννέα γυναίκες έναντι οκτώ ανδρών. 

Η κυβέρνηση περιλαμβάνει συνολικά 17 μέλη, 15 υπουργούς και δύο υφυπουργούς, από τα οποία το Λαϊκό Κόμμα διαθέτει, εκτός του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, δέκα υπουργούς και έναν υφυπουργό, ενώ οι Πράσινοι εκπροσωπούνται με τον αντικαγκελάριο Βέρνερ Κόγκλερ, τρεις υπουργούς και μία υφυπουργό.  

Το Λαϊκό Κόμμα – που στις πρόωρες εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου είχε αποσπάσει ποσοστό 37% – έχει αναλάβει τα σημαντικότερα υπουργεία: Εσωτερικών, Οικονομικών, Εξωτερικών, Άμυνας, Παιδείας, Οικονομίας, Αγροτικής Οικονομίας, Ενσωμάτωσης-Οικογένειας, Καγκελαρίας-Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Από την πλευρά τους οι Πράσινοι – με ποσοστό 14% στις εκλογές – ηγούνται των υπουργείων Περιβάλλοντος-Υποδομών, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Διοίκησης-Πολιτισμού-Αθλητισμού (τα καθήκοντα στο οποίο ασκεί παράλληλα ο αντικαγκελάριος Βέρνερ Κόγκλερ).

Στη νέα αυστριακή Βουλή, το Λαϊκό Κόμμα διαθέτει 71 έδρες (στο σύνολο των 183), οι Σοσιαλδημοκράτες 40, το Κόμμα των Ελευθέρων 31, οι Πράσινοι 26 και το κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) 15 έδρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης