Μήνυση κατά του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών και αρχηγού του συγκυβερνώντος μαζί τους, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, για τους «ψευδείς ισχυρισμούς» του σε βάρος τους, υπέβαλαν την Παρασκευή οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες, με τον γενικό γραμματέα τους Γκέοργκ Νιντερμιουλμπίχλερ να τον κατηγορεί σε δηλώσεις του το απόγευμα, για κακόβουλη συκοφαντία.

Σε συνέντευξή του, αρχές της εβδομάδας, εφ΄ όλης της ύλης στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση στο πλαίσιο των παραδοσιακών θερινών συνεντεύξεων της με τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίες εφέτος έχουν ιδιαίτερα βαρύτητα ενόψει των επικείμενων πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 15 ης Οκτωβρίου, ο Σεμπάστιαν Κουρτς ισχυρίστηκε επανειλημμένα πως οι Σοσιαλδημοκράτες έλαβαν δωρεά ύψους 100.000 ευρώ για την προεκλογική τους εκστρατεία από γνωστό Αυστριακό βιομήχανο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά την παρατήρηση του δημοσιογράφου πως η δωρεά είχε γίνει προς το μικρό κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος επέμενε στους ισχυρισμούς του, που διαψεύστηκαν κατηγορηματικά αμέσως μετά τη συνέντευξη, τόσο από τους Σοσιαλδημοκράτες όσο και από τον εν λόγω βιομήχανο, τον Χανς Πέτερ Χάζελσταϊνερ, ο οποίος φέρεται να είχε ενισχύσει οικονομικά το κόμμα ΝΕΟΣ εδώ και καιρό.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα των Σοσιαλδημοκρατών, «ο Κουρτς είχε δύο ημέρες χρόνο να ανακαλέσει τις κατηγορίες του, ωστόσο εξακολουθεί να σιωπά για τα ψεύδη που διέσπειρε μπροστά σε εκατομμύρια τηλεθεατών και αυτή η στάση του συνιστά μία καταστροφική απόδειξη για το πώς αυτός αντιλαμβάνεται τη δημοκρατία».

Επισημαίνοντας πως, για να προφυλάξει την αξιοπιστία του το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα αναγκάζεται να κάνει αυτό το βήμα και να προχωρήσει στην υποβολή μήνυσης κατά του αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος, ο Γκέοργκ Νιντερμιουλμπίχλερ κατηγόρησε τον Σεμπάστιαν Κουρτς για «ανυπαρξία ανδρισμού εκ μέρους του να πάρει θέση, πόσο δε μάλλον, να ζητήσει συγνώμη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τον νέο αρχηγό του, τον 31 χρόνων Σεμπάστιαν Κουρτς, το συγκυβερνών στην Αυστρία, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, φέρεται να έχει σημαντικό προβάδισμα και να κατακτά την πρώτη θέση στις επερχόμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 15 ης Οκτωβρίου, όπως διαπιστώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Στις δημοσκοπήσεις το Λαϊκό Κόμμα — “Λίστα Σεμπάστιαν Κουρτς-Το Νέο Λαϊκό Κόμμα” όπως έχει μετονομαστεί από τον ίδιο — προηγείται με ποσοστό γύρω στο 33% και διαφορά αρκετών μονάδων από το δεύτερο, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (ποσοστό 26%), που ηγείται του έως τώρα κυβερνητικού συνασπισμού τους, ενώ το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο εμφανιζόταν στις δημοσκοπήσεις μέχρι πρόσφατα και εδώ και σχεδόν δύο χρόνια ως η πρώτη πολιτική δύναμη στην Αυστρία, με ποσοστά που υπερέβαιναν το 30%, περιορίζεται πλέον σε ένα 24%.

Η ομόφωνη εκλογή του Σεμπάστιαν Κουρτς, σε νέο αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, στις 14 Μαΐου ανέτρεψε ριζικά το πολιτικό σκηνικό στην Αυστρία, καθώς ο ίδιος, αμέσως μετά κατήγγειλε τον έως τώρα κυβερνητικό συνασπισμό του κόμματος του με τους Σοσιαλδημοκράτες ζητώντας ταυτόχρονα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Της εκλογής του Σεμπάστιαν Κουρτς είχε προηγηθεί, μερικά εικοσιτετράωρα νωρίτερα, η παραίτηση από όλα τα αξιώματά του, του αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος και αντικαγκελάριου (και υπουργού Οικονομίας, Επιστημών και Ερευνας) στην κυβέρνηση συνασπισμού, Ράινχολντ Μίτερλενερ, την οποία φέρεται να επιδίωκαν επί μήνες και να μεθόδευσαν τελικά οι “σκληροπυρηνικοί” του Λαϊκού Κόμματος.

Οι ίδιοι κύκλοι φέρεται να προωθούσαν τον ιδιαίτερα δημοφιλή — αλλά συγχρόνως επικρινόμενο από τους αντιπάλους του για «άκρατο λαϊκισμό», με τις θέσεις του να συναγωνίζονται σε σκληρότητα εκείνες της ακροδεξιάς — υπουργό Εξωτερικών, ευελπιστώντας, τόσο αυτοί όσο και ο ίδιος, σε νίκη του σε πρόωρες εκλογές και στη συνέχεια σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, αντί των Σοσιαλδημοκρατών, κάτι που φέρεται να διαγράφεται πλέον για μετά την 15η Οκτωβρίου.

Το Λαϊκό Κόμμα είχε προχωρήσει σε κυβερνητική συνεργασία με το Κόμμα των Ελευθέρων, ήδη στο διάστημα 2000-2006, με την τότε αμφιλεγόμενη συγκυβέρνηση τους υπό τον καγκελάριο τον τότε αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Βόλφγκανγκ Σιούσελ, έχοντας κυβερνητικό εταίρο του τον τότε αρχηγό των Ελευθέρων, τον Γεργκ Χάιντερ.

Η έντονη απαίτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς για πρόωρες εκλογές, που τελικά ευοδώθηκε, συνδέεται προφανώς με τον κίνδυνο που ο ίδιος ήθελε οπωσδήποτε να αποφύγει, να υπάρξει δηλαδή φθορά του σε έναν μακρύ προεκλογικό αγώνα έως την κανονική ημερομηνία διεξαγωγής των αυστριακών βουλευτικών εκλογών, το φθινόπωρο του 2018.

Ο ίδιος θα ήταν αναγκασμένος να παραμείνει σε αυτό το χρονικό διάστημα μόνον “δεύτερος” στην κυβέρνηση συνασπισμού ως αντικαγκελάριος υπό την ηγεσία του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, ο οποίος είναι ο κύριος αντίπαλός του στις πρόωρες εκλογές σε έξι εβδομάδες.

Στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε συγκεντρώσει ποσοστό 26,8% και 52 έδρες στο σύνολο των 183 της αυστριακής Βουλής, το Λαικό Κόμμα 24% και 47 έδρες, το Κόμμα των Ελευθέρων 20,5% και 40 έδρες, οι Πράσινοι 12,4 % και 24 έδρες και το ΝΕΟΣ 5% και 9 έδρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης