Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται την Κυριακή σε δύο από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας -στη Στυρία στα νότια της χώρας και στο Μπούργκενλαντ ανατολικά, στα σύνορα με την Ουγγαρία- να αναδείξουν τα τοπικά Κοινοβούλια.

Το ερώτημα που τίθεται και στις δύο περιπτώσεις είναι αφενός κατά πόσο τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών θα επηρεάσουν το μέλλον της αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και αφετέρου πόσο υψηλό θα είναι το ποσοστό του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, που στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται στη Στυρία, πάνω από το 20%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κύριο χαρακτηριστικό των εκλογών στη Στυρία, όπου ο αριθμός των ψηφοφόρων ανέρχεται σε 965.000, φέρεται να είναι οι απώλειες που αναμένονται για τα δύο πρώτα κόμματα, τους Σοσιαλδημοκράτες, που στην τελευταία δημοσκόπηση βρίσκονται με ποσοστό 31,5% έναντι 38,2% στις προηγούμενες τοπικές εκλογές το Σεπτέμβριο του 2010, και το Λαϊκό Κόμμα, με ένα 28,5% αντί του 37,2%.

Στόχος για τους Σοσιαλδημοκράτες είναι να κατορθώσουν να διατηρήσουν την υπεροχή τους και την θέση του τοπικού κυβερνήτη, που είχαν κατακτήσει, για πρώτη φορά μεταπολεμικά, πριν από δέκα χρόνια στην προτελευταία εκλογική αναμέτρηση, από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.

Στην ίδια δημοσκόπηση το Κόμμα των Ελευθέρων εμφανίζεται να πετυχαίνει υπερδιπλασιασμό της δύναμής του, με 21,5% από 10,6% το 2010, ενώ μερική βελτίωση παρουσιάζουν τόσο οι Πράσινοι με 6,5% (από 5,5%), όσο και το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας με 5,5% (από 4,4%), το οποίο στη Στυρία διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό του σε αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο και μάλιστα στην πρωτεύουσα Γκρατς είναι δεύτερη πολιτική δύναμη. Την είσοδό του στην τοπική Βουλή φαίνεται να εξασφαλίζει και το νεοφιλελεύθερο κόμμα Νέα Αυστρία με 3,5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο δεύτερο ομόσπονδο κρατίδιο Μπούργκενλαντ, όπου ο αριθμός των ψηφοφόρων είναι αρκετά μικρότερος ( ανέρχεται στις 250.000), οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι σαφέστεροι, καθώς τα δύο πρώτα κόμματα, τα οποία και εκεί αναμένεται να μειώσουν τη δύναμή τους, χωρίζει αρκετή απόσταση, με τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι εκλέγουν εδώ και δεκαετίες τον τοπικό κυβερνήτη, να βρίσκονται στην τελευταία δημοσκόπηση στο 44% (από 48,3% στις εκλογές του 2010) και το Λαϊκό Κόμμα στο 31% (από 34, 6%).

Άνοδο εμφανίζει και στο Μπούργκενλαντ το Κόμμα των Ελευθέρων με ένα 13% (από 9%), όπως επίσης οι Πράσινοι με 6% (από 4,2%), ενώ στη νέα τοπική Βουλή αναμένεται να βρεθεί το ΝΕΟΣ.

Το Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο και στα δύο ομόσπονδα κρατίδια εμφανίζεται να βελτιώνει σημαντικά τη δύναμή του, επικεντρώνει τους προεκλογικούς του αγώνες στα θέματα μετανάστευσης, ξενοφοβίας, αντισημιτισμού και τώρα ισλαμοφοβίας, και με αυτά έχει σημειώσει επανειλημμένα εκλογικές επιτυχίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης