Χωρίς τον πρώην αρχηγό του κόμματος και πρώην αντικαγκελάριο της Αυστρίας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, εναντίον του οποίου η Γενική Εισαγγελία διεξάγει έρευνα για απιστία, λόγω της φερόμενης εμπλοκής του στην «Υπόθεση Ίμπιζα», θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο, στην πόλη Γκρατς, το Συνέδριο του μέχρι πρόσφατα συγκυβερνώντος στη χώρα, ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, μόλις δύο εβδομάδες πριν τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου.

Το Συνέδριο πρόκειται να εκλέξει επίσημα σε αρχηγό του Κόμματος των Ελευθέρων τον πρώην υπουργό Καινοτομίας και Συγκοινωνιών αλλά και υποψήφιο των Ελευθέρων στις προεδρικές εκλογές του 2016, Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος θα διαδεχθεί στην αρχηγία του κόμματος τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, που είχε παραιτηθεί στις 18 Μαΐου από όλα τα αξιώματά του εξαιτίας του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής (Υπόθεση Ίμπιζα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Συνέδριο αναμένεται να επαναλάβει με έμφαση την πρόθεση , «έως και επιμονή», σύμφωνα με τους αναλυτές, του Κόμματος των Ελευθέρων να σχηματίσουν εκ νέου μετά τις εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου, την κυβέρνηση συνασπισμού τους με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιν Κουρτς, στην οποία βρίσκονταν μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και τέλη Μαΐου 2019, όταν αυτή διαλύθηκε λόγω της «Υπόθεσης Ίμπιζα».

Στην πρόθεση αυτή αφιερώνεται ολόκληρο κεφάλαιο στις πολυσέλιδες εισηγήσεις για το Συνέδριο, στο οποίο τονίζεται, ως στόχος του κόμματος, η πλήρης υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος το οποίο οι Ελεύθεροι είχαν διαπραγματευτεί και υιοθετήσει με το Λαϊκό Κόμμα πριν τον σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού τους και την ορκωμοσία του στις 18 Δεκεμβρίου 2017.

Στο πρόγραμμα του Συνεδρίου με γενικό τίτλο «Μαζί. Για μία έντιμη, κοινωνικά δίκαιη και πιστή στην πατρίδα Αυστρία», τονίζεται η ανάγκη της συνέχισης της περιοριστικής πολιτικής του κυβερνητικού συνασπισμού Ελευθέρων και Λαϊκού Κόμματος σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου, ενώ ζητείται η επέκταση της «άμεσης δημοκρατίας» με την διενέργεια περισσότερων δημοψηφισμάτων, όπως επίσης η περαιτέρω διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και δικαιοδοσιών του αρχηγού των Ελευθέρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται, πως η έρευνα της Γενικής Εισαγγελίας εναντίον του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε διενεργείται με την υποψία ενοχής σε αδίκημα απιστίας, ήδη από τις 20 Μαΐου, τρεις ημέρες έπειτα από την δημοσιοποίηση του βίντεο της «Υπόθεσης Ίμπιζα», με τις πρωτοφανείς αποκαλύψεις για διαφθορά και πολιτική συναλλαγή.

Η δημοσιοποίηση του βίντεο είχε προκαλέσει την παραίτηση του Στράχε από όλα τα αξιώματα του και κατόπιν τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού του Κόμματος των Ελευθέρων με το Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η διάλυση της κυβέρνησης κατέστησε αναγκαία την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, για τις 29 Σεπτεμβρίου, στις οποίες θα οδηγήσει την Αυστρία η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, την πρώτη γυναίκα επικεφαλής κυβέρνησης στην αυστριακή ιστορία, που υπήρξε νωρίτερα πρόεδρος του αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Την παραίτησή του από αντικαγκελάριος της Αυστρίας και από αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων , ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε είχε προφανώς αναγκαστεί να υποβάλει στις 18 Μαίου, εξαιτίας του «σκανδαλώδους βίντεο πρωτοφανούς πολιτικής συναλλαγής», που είχαν δημοσιοποιήσει μία ημέρα νωρίτερα, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Στο βίντεο, ο Στράχε εμφανίζεται καθαρά να υπόσχεται σε υποτιθέμενη Ρωσίδα επιχειρηματία συμβάσεις για αναθέσεις δημόσιων έργων στην Αυστρία, λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξη της ίδιας στο Κόμμα των Ελευθέρων, οικονομικά και επικοινωνιακά, με την αγορά, μεταξύ άλλων, ΜΜΕ.

Κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του μπροστά στις κάμερες και ενώπιον εκατομμυρίων τηλεθεατών, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε χρησιμοποίησε μία σειρά δικαιολογιών και επιχειρημάτων για να «εξηγήσει» την «καταστροφική» εικόνα που εμφανίζει στο επίμαχο βίντεο.

Ταυτόχρονα, εκτόξευσε κατηγορίες με βαρύτατους χαρακτηρισμούς προς διάφορες κατευθύνσεις για διαρκή εκστρατεία λάσπης εναντίον του, για συνωμοσίες κατά του κόμματός του, για ανάμιξη μυστικών υπηρεσιών, ενώ ο ίδιος παραδέχθηκε πως η στάση του υπήρξε «ανόητη, ανεύθυνη και λανθασμένη».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης