Αυστρία: Λήγουν από την 1η Μαΐου οι περιορισμοί εξόδου

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 28 Απριλίου 2020, 14:00
Αυστρία: Λήγουν από την 1η Μαΐου οι περιορισμοί εξόδου

Λήγουν από την ερχόμενη Παρασκευή 1η Μαΐου στην Αυστρία οι περιορισμοί εξόδου, αλλά παραμένει ο κανόνας της διατήρησης απόστασης τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ των ατόμων, ενώ θα είναι δυνατή η συγκέντρωση έως και 10 ατόμων σε δημόσιο χώρο, όπως ανακοίνωσαν σήμερα στη Βιέννη οι υπουργοί Υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ και Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ.

Η χαλάρωση γίνεται βάσει της μείωσης του αριθμού των λοιμώξεων, καθώς για πρώτη φορά ο αριθμός αναπαραγωγής (RO) ήταν κάτω από 0,6 (δηλαδή 0,59), ανέφερε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος επαίνεσε τον πληθυσμό που με τη στάση του συνέβαλε σε αυτή την εξέλιξη.

Όμως, όπως σημείωσε, η κατάσταση εξακολουθεί να εξαρτάται από τον καθένα, «δυστυχώς δεν έχει τελειώσει ακόμα», ενώ τα μέτρα αξιολογούνται ανάλογα με την εξέλιξη και «μπορούμε να πούμε να σταματήσουμε ανά πάσα στιγμή».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών συμπλήρωσε ότι στο μέλλον θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση εκδηλώσεων έως και δέκα ατόμων, έως 30 άτομα μπορούν να παρευρίσκονται στις κηδείες και αυτά αρχικά ισχύουν έως τα τέλη Ιουνίου. Το όριο των δέκα ατόμων δεν ισχύει για διαδηλώσεις και σε αυτό σχεδιάζεται μία ξεχωριστή νομική βάση.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, τα εστιατόρια θα ανοίξουν πάλι στις 15 Μαΐου, ενώ, σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού Ελίζαμπετ Κέστινγκερ, το άνοιγμα των ξενοδοχείων θα ακολουθήσει στις 29 Μαΐου.

Για την εστίαση προβλέπεται ότι σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται το πολύ τέσσερις ενήλικες μαζί με τα παιδιά που βρίσκονται μαζί τους, ενώ δεν θα ισχύει ο «κανόνας απόστασης» για τους πελάτες στο ίδιο «τραπέζι, αλλά το προσωπικό θα πρέπει να φορά μάσκες, ενώ οι ώρες λειτουργίας στην εστίαση θα παραμείνουν, όπως είχε ήδη ανακοινωθεί νωρίτερα, μεταξύ 06:00 και 23:00.

Υπάρχει μεγάλη προσμονή μεταξύ του πληθυσμού και των επιχειρήσεων «ότι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε μια εντελώς φυσιολογική ζωή» ανέφερε η υπουργός Τουρισμού, σημειώνοντας ότι τα ανακοινωθέντα βήματα χαλάρωσης θα αξιολογούνται κάθε δύο εβδομάδες, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα παρέχει στις επιχειρήσεις ασφάλεια σχεδιασμού και μπορούν τώρα να προετοιμαστούν για το άνοιγμα.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 28 Απριλίου 2020, 14:07