Τα πρώτα βήματα ανοίγματος στην Αυστρία, μετά την λήξη του δεύτερου lockdown, την ερχόμενη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, τα οποία, λόγω του συνεχιζόμενου υψηλού αριθμού νέων μολύνσεων νέου κορωνοϊού, αναμένεται να είναι «πολύ μικρά», εξετάζει απόψε Τρίτη 1 Δεκεμβρίου η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων.

Η όποια «χαλάρωση» των μέτρων του δεύτερου lockdown, που, όπως είχε προαναγγείλει ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ήδη πριν από μία εβδομάδα, θα αφορά κατά πρώτον τα σχολεία και το λιανεμπόριο, θα αποφασιστεί στην αυριανή εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη και στη συνέχεια, το μεσημέρι, θα παρουσιαστεί στον Τύπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι ακόμη γνωστές οι λεπτομέρειες ως προς την μορφή με την οποία θα επαναληφθεί η διδασκαλία με φυσική παρουσία και υπάρχουν συζητήσεις για μάσκες στην τάξη, για διεξαγωγή των μαθημάτων σε βάρδιες και σε μικρότερες ομάδες, εν μέρει σε εξωτερικούς χώρους έξω από τα σχολεία, ενώ το σίγουρο είναι ότι μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο καλούνται σε γρήγορα τεστ κορονοϊού και οι 200.000 εκπαιδευτικοί και παιδαγωγοί των παιδικών σταθμών σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, τα καταστήματα θα μπορούν επίσης να ανοίξουν από τις 7 Δεκεμβρίου, αν και με περιορισμούς στον αριθμό των ατόμων στους χώρους τους και εδώ , όπως αναφέρεται σχετικά, δεν υπάρχει σχεδόν καμία εναλλακτική στο άνοιγμα, καθώς, διαφορετικά το εγχώριο εμπόριο θα χάσει ολόκληρη τη χριστουγεννιάτικη δραστηριότητα, επειδή οι διαδικτυακές αγορές γίνονται σε μεγάλο βαθμό από αμερικανικούς ομίλους.

Εστίαση και πολιτιστικά ιδρύματα ενδέχεται να παραμείνουν κλειστά, όπως επίσης θα πρέπει να περιμένουν ακόμη οι αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά στο εγγύς μέλλον αναμένεται να είναι δυνατός και πάλι περισσότερος αθλητισμός, ειδικά εάν πραγματοποιείται στο ύπαιθρο και ως ατομικό άθλημα, όπως είχε ανακοινώσει πρόσφατα ο Αυστριακός καγκελάριος,.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό μπορεί να αφορά το σκι, για το οποίο γίνονται τελευταία έντονες συζητήσεις, και ένας πιθανός συμβιβασμός εδώ θα ήταν να ανοίξουν οι πίστες του σκι μόνο για τους ημερήσιους επισκέπτες.

Σε κάθε περίπτωση, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πραγματοποίησε χθες, Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, το βράδυ τηλεδιάσκεψη για το θέμα αυτό, με τους κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων, που, σύμφωνα με πληροφορίες από την Καγκελαρία στη Βιέννη, ήταν πολύ εποικοδομητική και σε καλή διάθεση.

Στην αποψινή συζήτηση για τα ενδεχόμενα πρώτα βήματα «ανοίγματος» από την 7η Δεκεμβρίου. εκτός από τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς και τον αντικαγκελάριο και αρχηγό των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ, θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Υγείας, Οικονομικών και Τουρισμού.

Στο μεταξύ, σε σημερινές δηλώσεις της η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, η αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού, το οποίο ηγούνταν όλων των αυστριακών κυβερνήσεων από το 1970 μέχρι το 2017, με εξαίρεση το διάστημα 2000 έως 2006, προειδοποίησε για μία βεβιασμένη άρση των μέτρων μετά την λήξη του δεύτερου lockdown στη χώρα.

«Οποιαδήποτε χαλάρωση πρέπει να είναι σταδιακή, ελεγχόμενη και, πάνω απ ‘όλα, προσεκτική», τόνισε η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, η οποία είναι η ίδια διακεκριμένη γιατρός και είχε διατελέσει υπουργός Υγείας στην τελευταία κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος, προειδοποιώντας ότι δεν θα πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη της κυβέρνησης μετά την άρση του πρώτου lockdown την περασμένη άνοιξη.

Όπως παρατήρησε η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, αποφασιστικός παράγοντας είναι ένα χαμηλό επίπεδο νέων μολύνσεων να διατηρηθεί σταθερό, κάτι που επιτυγχάνεται μέσω των μέτρων, αλλά «όχι για μόνο λίγες ημέρες, όχι μόνο μέχρι τα Χριστούγεννα, αλλά για τις επόμενες εβδομάδες και μήνες», επειδή μόνο τότε μπορεί να αποτραπεί ένα τρίτο lockdown.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης