Αυστρία: Μέσα στην εβδομάδα η απόφαση του Κόμματος των Ελευθέρων για οριστική διαγραφή του Στράχε

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2019, 21:07
Αυστρία: Μέσα στην εβδομάδα η απόφαση του Κόμματος των Ελευθέρων για οριστική διαγραφή του Στράχε

Διαβεβαιώσεις ότι μέσα στην εβδομάδα θα ληφθεί τελικά η απόφαση για μία οριστική διαγραφή του πρώην αρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς - Κρίστιαν Στράχε, από το κόμμα του, έδωσε σήμερα ο διάδοχός του στην αρχηγία των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ.

Ο Στράχε, εκτός από αρχηγός των Ελευθέρων, διατελούσε και αντικαγκελάριος της Αυστρίας από τον Δεκέμβριο του 2017 μέχρι τον περασμένο Μάιο, οπότε παραιτήθηκε εξαιτίας της φερόμενης άμεσης εμπλοκής του στην «υπόθεση Ίμπιζα», ένα σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής. Όπως διευκρίνισε ο Νόρμπερτ Χόφερ, δεν πιστεύει ότι η διαγραφή του Στράχε θα προξενούσε μία διάσπαση των Ελευθέρων.

«Δεν φοβάμαι κάτι τέτοιο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο νυν αρχηγός των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ, θεωρώντας πως «μετά θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε απελευθερωμένοι στο μέλλον». Απέδωσε δε. την καθυστέρηση για την άμεση διαγραφή του Στράχε στις χρονοβόρες διαδικασίες στο πειθαρχικό συμβούλιο.

Ο Χόφερ εμφανίστηκε σίγουρος, πως για τη διαγραφή του πρώην αρχηγού του κόμματος υπάρχουν αρκετοί λόγοι, στη βάση των οποίων, όπως είπε, είχε αποφασίσει και ο ίδιος, να θέσει σε αναστολή τη συμμετοχή του Στράχε στο κόμμα.

Λόγω των πολλών φανατικών οπαδών και ψηφοφόρων του Στράχε ωστόσο, την εκδοχή της ίδρυσης νέου κόμματος υποστηρίζουν αναλυτές στη Βιέννη, εκτιμώντας μάλιστα πως θα μπορούσε ο ίδιος να είναι και επικεφαλής υποψήφιός του το φθινόπωρο του 2020, στις επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές για τον δήμο και το ομόσπονδο κρατίδιο της Βιέννης.

Σημειώνεται πως στις αντίστοιχες φιλοδοξίες του στο παρελθόν να κυριαρχήσει στη Βιέννη, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε είχε αποτύχει σε τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις (τόσο το 2005, όσο επίσης το 2010 και το 2015) όταν οι δημοσκοπήσεις έβλεπαν «μάχη στήθος με στήθος» μεταξύ του ίδιου και του σοσιαλδημοκράτη υποψήφιου Μίχαελ Χόιπλ, ο οποίος τελικά επικράτησε με διαφορά εννέα και πλέον μονάδων.  

Γεγονός είναι, πως μέσα στα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα οι φωνές στο εσωτερικό του Κόμματος των Ελευθέρων, για οριστική διαγραφή του Στράχε. «Το Κόμμα των Ελευθέρων πρέπει να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο Στράχε», επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Χέρμπερτ Κικλ, ενώ επικρίνει ταυτόχρονα ως «ανέκδοτο» την πρόσφατη απαίτηση του Στράχε να αναλάβει την ηγεσία της οργάνωσης στη Βιέννη.  

Ο Κικλ, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Εσωτερικών στη συγκυβέρνηση των Ελευθέρων με το Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, και θεωρείται εκπρόσωπος των «σκληροπυρηνικών» των Ελευθέρων, επισήμανε πως «ο Στράχε, πέραν των κατηγοριών για ανάμιξη του στην Υπόθεση Ίμπιζα, εμπλέκεται σε μία υπόθεση όπου κατηγορείται ότι, με πιθανώς πλαστογραφημένες αποδείξεις, ζημίωσε το κόμμα για να χρηματοδοτήσει προσωπικές του δαπάνες».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2019, 22:16