Αυστρία: Μία συντεταγμένη κεντροδεξιά πολιτική επιθυμεί ο πρώην καγκελάριος Κουρτς

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019, 19:17
Αυστρία: Μία συντεταγμένη κεντροδεξιά πολιτική επιθυμεί ο πρώην καγκελάριος Κουρτς

Την επιθυμία του, να υπάρξει μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου μία «συντεταγμένη κεντροδεξιά πολιτική στην Αυστρία», χωρίς, όπως είπε, αυτό να ερμηνευτεί ως μία συνέχιση του προηγούμενου κυβερνητικού συνασπισμού, εξέφρασε ο πρώην καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς σε σημερινή δημόσια προεκλογική συζήτηση μεταξύ των επικεφαλής υποψηφίων των κομμάτων, εν όψει της επικείμενης προσφυγής στις κάλπες.

«Ο καθένας ακούει τα μηνύματα, όπως θέλει να τα ακούει», ανέφερε χαρακτηριστικά, αντιδρώντας στην τοποθέτηση της αρχηγού των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ νωρίτερα, ότι οι δηλώσεις του Σεμπάστιαν Κουρτς, κατά την χθεσινοβραδινή πρώτη τηλεοπτική αναμέτρησή τους, δείχνουν πως θα υπάρξει μία συνέχιση της συγκυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματός του με το (ακροδεξιό εθνικιστικό) Κόμμα των Ελευθέρων.

Σύμφωνα με τον πρώην καγκελάριο, εκείνο που ο ίδιος δήλωσε είναι πως επιθυμεί «μία συντεταγμένη κεντροδεξιά πολιτική στο μεταναστευτικό και σε άλλα ζητήματα, στην φορολογική ελάφρυνση, περισσότερη ελευθερία αντί ρύθμιση».

Ο ίδιος, παραπέμποντας στο γεγονός, όπως είπε, ότι, για παράδειγμα, ο αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ ακούει συνεχώς μηνύματα «ότι έχει ήδη συμφωνηθεί ένας συνασπισμός ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και τους Πράσινους, ενώ, από την άλλη πλευρά, οι Σοσιαλδημοκράτες ισχυρίζονται το ίδιο για έναν ήδη συμφωνημένο συνασπισμό Λαϊκού Κόμματος και Ελευθέρων», διευκρίνισε ότι «τελείως ξεκάθαρος στόχος» του είναι το Λαϊκό Κόμμα να αναδειχθεί τόσο ισχυρό που να μην τίθεται θέμα συνασπισμού.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε ξεκινήσει την περασμένη Παρασκευή την εντατική φάση της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του με μία περιοδεία-αστραπή και στα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια και είχε καλέσει τους υποστηρικτές του να μην επαναπαύονται, παρά τα «εξαιρετικά» αποτελέσματα στις δημοσκοπήσεις για το κόμμα και για τον ίδιο, αλλά να συνεχίσουν να «τρέχουν» για κάθε ψήφο.

Υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα πως «πριν από ακριβώς 100 ημέρες» υπήρξε η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησής του μειοψηφίας και κατόπιν η ανατροπή της, ευχαρίστησε για τη στήριξη που δέχθηκε στο επόμενο διάστημα και επισήμανε πως «εκείνο το επεισόδιο μας έδωσε την ασυγκράτητη βούληση να συνεχίσουμε τον δρόμο της αλλαγής στην Αυστρία».

Σύμφωνα με αναλυτές στη Βιέννη, για το Λαϊκό Κόμμα η προεκλογική εκστρατεία είχε ουσιαστικά αρχίσει ήδη την επομένη της ανατροπής της κυβέρνησης μειοψηφίας που είχε σχηματίσει ο Σεμπάστιαν Κουρτς στα τέλη Μαίου, έπειτα από τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού - του οποίου ο ίδιος ηγούνταν από τον Δεκέμβριο του 2017 - του Λαϊκού Κόμματος και του Κόμματος των Ελευθέρων, εξαιτίας της αποκαλούμενης «Υπόθεσης Ίμπιζα».

Πρόκειται για το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, εναντίον του οποίου διενεργεί ήδη έρευνες, με την κατηγορία της απιστίας, η Γενική Εισαγγελία.

Στις δημοσκοπήσεις για τις πρόωρες εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου, το Λαϊκό Κόμμα εμφανίζεται με ποσοστό μεταξύ 36 και 38% και με προβάδισμα ακόμη και 15 μονάδες απέναντι στους Σοσιαλδημοκράτες ή τους Ελεύθερους των οποίων τα ποσοστά κυμαίνονται μεταξύ 17 και 23%.

Τα άλλα δύο κόμματα που αναμένεται να περάσουν το όριο του 4 % και να εκπροσωπούνται στην μελλοντική Βουλή, φέρεται να συγκεντρώνουν, το μεν κόμμα των Πράσινων ποσοστό 11 % , το δε θεωρούμενο νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) ένα 9%.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019, 19:17