Ακούγεται παράδοξο, αλλά στα τρία δυτικά ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας, όπου επικεντρώνεται ο χειμερινός τουρισμός -Σάλτσμπουργκ, Τιρόλο και Καρινθία-, οι απώλειες στον τουρισμό λόγω της κρίσης του νέου κορωνοϊού φέτος δεν ήταν τόσο σοβαρές, όσο σε άλλα ομόσπονδα κρατίδια της χώρας. 

Αυτό προκύπτει από τη νέα στατιστική του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, που δημοσιεύεται σήμερα, Πέμπτη, και σύμφωνα με την οποία μπορεί στα μέσα Μαρτίου να τερματίστηκε βίαια από τον κορωνοϊό η περίοδος του σκι, αλλά οι αριθμοί ρεκόρ των έως τότε διανυκτερεύσεων δεν άφησαν να γίνει τόσο μεγάλο το «μείον» στις περιοχές χειμερινού τουρισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα στοιχεία του Ινστιτούτου, ειδικοί του κλάδου σχολίαζαν στη Βιέννη πως το Σάλτσμπουργκ, μαζί με το Τιρόλο και την Καρινθία,«τη γλίτωσαν φθηνά».

Ο κύκλος εργασιών στο Σάλτσμπουργκ παρουσίασε μείωση «μόνον» κατά περίπου 15%, που είναι το μισό απ’ όση ήταν η αντίστοιχη μείωση σε άλλα ομόσπονδα κρατίδια, με τις ποσοστιαίες απώλειες να είναι πολύ μεγαλύτερες στη Βιέννη, την Κάτω Αυστρία, την Άνω Αυστρία και στο Μπούρκενλαντ.

Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, μέχρι το «κλείδωμα» λόγω του κορωνοϊού, οι κλασικές περιοχές χειμερινών σπορ είχαν αποκτήσει ένα καλό «μαξιλάρι» κατά την «προ-σεζόν» και την «υψηλή σεζόν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για παράδειγμα, στο Σάλτσμπουργκ, πριν ξεκινήσει η κρίση του κορωνοϊού, η αύξηση των διανυκτερεύσεων ήταν 7% και κυρίως ο Φεβρουάριος πήγε πολύ καλά φέτος. Επιπλέον, τα ομόσπονδα κρατίδια στα ανατολικά της χώρας ξεκινούν την υψηλή σεζόν τους μόνο από τα μέσα Μαρτίου – ενώ από αυτή την εποχή η υψηλή σεζόν επιβραδύνεται στις υψηλές Άλπεις.

Σε γενικές γραμμές, ο φετινός χειμερινός τουρισμός στην Αυστρία έχει μειωθεί στο επίπεδο του 2007, επισημαίνει το Ινστιτούτο, σημειώνοντας ότι ο τουρισμός στο Σάλτσμπουργκ θα αισθανθεί μακροπρόθεσμα με μεγαλύτερη σαφήνεια την κρίση του κορωνοϊού και αυτό οφείλεται στους πολλούς ξένους επισκέπτες που θα αρχίσουν και πάλι να ταξιδεύουν, αλλά αργά και σταδιακά.

Πηγή: ΑΠΕ
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης