Εντυπωσίασε η περίπτωσή του, όταν στα 24 χρόνια του αναλάμβανε στην πατρίδα του, την Αυστρία, υφυπουργός Ενσωμάτωσης, στα 27 του χρόνια υπουργός Εξωτερικών, στα 30 του αρχηγός, με πρωτοφανείς υπερεξουσίες, του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Τώρα, λίγους μήνες αργότερα, στα 31 του, προαλείφεται, ως ο πιθανότερος νικητής των αυστριακών πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου, να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας του ως καγκελάριος και να αναδειχθεί ο νεότερος ηγέτης στον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για το “παιδί θαύμα”, το οποίο ακούει στο όνομα Σεμπάστιαν Κουρτς και που εύκολα συγκρίνεται με τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αν και πολλοί αναρωτιούνται αν αυτό μετράει στα “συν” ή στα “πλην” του, καθώς δεν είδαν να υλοποιούνται και τόσα πολλά στο Παρίσι, από τις υπέρμετρες σε αυτόν προσδοκίες τους.

Σίγουρα “σταθμός” στη ζωή του Σεμπάστιαν Κουρτς — με προέλευση τον μικροαστικό τομέα Μάιντλιγκ της Βιέννης με πατέρα τεχνικό και μητέρα εκπαιδευτικό– υπήρξε η 14η Μαΐου του 2017, όταν ομόφωνη ήταν η εκλογή του σε νέο αρχηγό του από τη διοικούσα επιτροπή του Λαϊκού Κόμματος, που επισφραγίστηκε, επίσης ομόφωνα, από το έκτακτο συνέδριο του την 1η Ιουλίου και που συνοδεύτηκε, έπειτα από δικές του απαιτήσεις, με την παραχώρηση στον ίδιο, διανοητών και αδιανόητων, έως και “απολυταρχικών”, δικαιοδοσιών.

Προφανώς στο πλαίσιο της επικρινόμενης, από παρατηρητές, ήδη από καιρό, τακτικής του της κινδυνολογίας, ο Σεμπάστιαν Κουρτς προειδοποιούσε νωρίτερα –χωρίς βέβαια να εξηγεί το “γιατί”– πως εάν οι προτάσεις του για “εν λευκώ” εξουσιοδοτήσεις δεν γινόταν δεκτές, τότε “η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το χάος”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκεί ήταν που υπαγόρευσε στο κόμμα την αλλαγή του … χρώματός του, από το μαύρο στο τουρκουάζ και τη μετονομασία του σε “Λίστα Σεμπάστιαν Κουρτς-Το Νέο Λαϊκό Κόμμα”, ουσιαστικά δηλαδή σε προσωποπαγή λίστα, με στελέχη αποκλειστικά και μόνον της δικής του επιλογής.

Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και με τον κατάλογο των υπουργών του στην κυβέρνηση που πιθανότατα θα κληθεί να σχηματίσει μετά τις εκλογές και στην οποία ο ίδιος απαιτεί ήδη, να δίνει μόνος του την κατευθυντήρια γραμμή, μέσα από εντολές και διαταγές.

Την 14η Μαΐου ο Σεμπάστιαν Κουρτς διαδέχτηκε στην αρχηγία του Λαϊκού Κόμματος τον παραιτηθέντα λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα, από όλα τα αξιώματά του, έως τότε αρχηγό του και αντικαγκελάριο της αυστριακής κυβέρνησης, Ράινχολντ Μιτερλένερ, την οποία φέρεται να επιδίωκαν εδώ και μήνες οι “σκληροπυρηνικοί” του Λαϊκού Κόμματος.

Οι ίδιοι φέρεται να προωθούσαν τον ιδιαίτερα δημοφιλή, αλλά συγχρόνως επικρινόμενο από τους αντιπάλους του για “άκρατο λαϊκισμό”, υπουργό Εξωτερικών, ευελπιστώντας, τόσο αυτός όσο και εκείνοι, σε νίκη του Λαϊκού Κόμματος σε πρόωρες εκλογές και σε σχηματισμό κυβέρνησής του, προφανώς με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, στη θέση των Σοσιαλδημοκρατών, τους οποίους οι ίδιοι κύκλοι φρόντιζαν να μπλοκάρουν στην κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία.

Η αμέσως μετά την εκλογή του, απαίτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς για πρόωρες εκλογές συνδέονταν με τον κίνδυνο που ο ίδιος ήθελε οπωσδήποτε να αποφύγει, να υπάρξει δηλαδή μία φθορά του σε έναν μακρύ προεκλογικό αγώνα έως την κανονική ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, το φθινόπωρο του 2018.

Ο ίδιος θα ήταν αναγκασμένος να παραμείνει σε αυτό το χρονικό διάστημα μόνον “δεύτερος” στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, ο οποίος είναι και ο κύριος αντίπαλός του στις τωρινές εκλογές.

Στους σχεδόν πέντε μήνες από την ανάληψη της ηγεσίας του, ο Κουρτς κατόρθωσε να ανεβάσει το κόμμα του στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων, από την τρίτη, στην οποία βρισκόταν… “σταθερά” σχεδόν μετά από τις τελευταίες εκλογές του 2013, και να το φέρει μέχρι την προφανή τώρα νίκη του, εξασφαλίζοντας για τον εαυτό του την ανάληψη της ηγεσίας της νέας κυβέρνησης.

Στην τελευταία του προεκλογική εμφάνιση την Παρασκευή, ο Κουρτς επαναλάμβανε για πολλοστή φορά την “ανάγκη ριζικών αλλαγών και την ανατροπή του παλιού συστήματος”, παραλείποντας βέβαια να αναφέρει πως ήταν ακριβώς ο ίδιος ο οποίος το υπηρετούσε και το στήριζε στο παρελθόν, και αυτό για τουλάχιστον επτά χρόνια ως μέλος της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα επαναλάμβανε το άλλο προσφιλές θέμα της προεκλογικής του εκστρατείας, αλλά και της πολιτείας του στην κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια, την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης, της κατάχρησης των κοινωνικών παροχών μέσω της “μετανάστευσης στο κοινωνικό σύστημα”, και βέβαια της προστασίας των συνόρων με τα κατάλληλα μέσα, κάτι για το οποίο ο ίδιος έγινε ευρύτατα γνωστός στην Ελλάδα με τις επανειλημμένες κριτικές και κατηγορίες εναντίον της Αθήνας για “ανικανότητά” της στη διαχείριση του προσφυγικού.

Δεν είναι τυχαίο, πως στις τηλεοπτικές αναμετρήσεις των τελευταίων εβδομάδων, ο ίδιος βρισκόταν σε αντιπαράθεση με τον αντίπαλό του αλλά και πιθανό εταίρο του στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού, τον αρχηγό του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, για το εάν αντέγραψε ή όχι τις σκληρές θέσεις του Στράχε για το προσφυγικό, ή εάν ήταν ο Σεμπάστιαν Κουρτς ή ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ ΄Ορμπαν, εκείνος στον οποίο οφείλεται το κλείσιμο της αποκαλούμενης “Διαδρομής των Βαλκανίων” για τους πρόσφυγες.

Όπως βέβαια δεν ήταν τυχαίο, το ότι ήταν ακριβώς ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο οποίος ως πρώτος ηγέτης ξένης χώρας έσπευσε να συγχαρεί ένθερμα τον Σεμπάστιαν Κουρτς αμέσως μετά την εκλογή του σε αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος τον περασμένο Μάιο.

Ο Βίκτορ Όρμπαν εξέφραζε τη χαρά του “για τη συνεργασία με το ανανεωμένο Λαϊκό Κόμμα” , διαβεβαιώνοντας τον Σεμπάστιαν Κουρτς πως κατά την εκπλήρωση των στόχων του, θα έχει την υποστήριξη του δικού του κόμματος, της Ουγγρικής Ένωσης Νεαρών Δημοκρατών (FIDESZ), ενώ τον ευχαριστούσε για την υποστήριξη που αυτός παρείχε προς την Ουγγαρία ως αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, “στη βάση της ιστορικής φιλίας ανάμεσα στους λαούς μας και των κοινών χριστιανικών μας αξιών”.

Σεμπάστιαν Κουρτς και Βίκτορ Όρμπαν έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν στα θέματα προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και στην μεθόδευση του κλεισίματος της αποκαλούμενης “Διαδρομής των Βαλκανίων” για τους πρόσφυγες, που πέρυσι την άνοιξη είχε οδηγήσει στις δραματικές εξελίξεις με τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ειδομένη στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

Λόγω της μεγάλης δημοτικότητας του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς — ο οποίος επικρίνεται από τους αντιπάλους για “άκρατο λαϊκισμό”, με τις θέσεις του να συναγωνίζονται σε σκληρότητα εκείνες της ακροδεξιά — εκλαμβάνονταν από τους “σκληροπυρηνικούς” του Λαϊκού Κόμματος ως το “μέλλον” του κόμματος που θα το οδηγούσε σε μεγάλη άνοδο των ποσοστών του ή ακόμη και στην πρώτη θέση σε πρόωρες εκλογές, γεγονός που φαίνεται πως επαληθεύεται τώρα, με τη μεγάλη πιθανότητα νίκης του στις τωρινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης