Ο Ραχάτ Αλίεφ, ένας πρώην γαμπρός του προέδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, που επρόκειτο να καταθέσει σήμερα σε δίκη, απαγχονίστηκε τη νύχτα σε φυλακή της Βιένης, ανακοίνωσε η δικαιοσύνη σήμερα το πρωί, ενώ οι δικηγόροι του αμφισβητούν την εκδοχή της αυτοκτονίας.

Ο Αλίεφ, πολιτικός, επιχειρηματίας και σφοδρός πολέμιος του Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος βρέθηκε τα ξημερώματα απαγχονισμένος μέσα στο κελί όπου έμενε μόνος του, επρόκειτο να καταθέσει σήμερα σε δίκη για εκβιασμό σε βάρος του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αλίεφ έπεσε σε δυσμένεια στη χώρα του το 2007, αφότου εξεδήλωσε προεδρικές φιλοδοξίες, όπως ο ίδιος είχε ομολογήσει. Πρεσβευτής στην Αυστρία εκείνη την εποχή, αυτομόλησε. Δικαστήριο του Καζακστάν, πρώην σοβιετικής δημοκρατίας της κεντρικής Ασίας, τον είχε καταδικάσει για τη δολοφονία δύο τραπεζιτών που απήχθησαν το 2007 και βρέθηκαν νεκροί το 2011. Η Αυστρία αρνήθηκε δύο φορές να τον εκδώσει στο Καζακστάν εκτιμώντας ότι ο Αλίεφ δεν θα είχε δίκαιη δίκη. Τον Ιούλιο του 2011, η αυστριακή δικαιοσύνη με τη σειρά της, άρχισε τη διενέργεια έρευνας σε βάρος του Αλίεφ ως ύποπτου για δολοφονία και απαγωγή.

Ο Αλίεφ που είχε αναχωρήσει στο μεταξύ για τη Μάλτα, τελικά παραδόθηκε με τη θέλησή του τον Ιούνιο του 2014 στη Βιένη. «Έχω σοβαρές αμφιβολίες για το γεγονός ότι αυτοκτόνησε χωρίς να θέλω να κατηγορήσω κανέναν», αντέδρασε ο δικηγόρος του Κλάους Άινεντερ, ο οποίος είχε συναντήσει χθες για πολύ ώρα τον πελάτη του, σε δήλωσή του στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων ΑΡΑ. Ο κρατούμενος δεν θεωρείτο ότι είχε τάσεις αυτοκτονίας και δεν τελούσε υπό ειδική παρακολούθηση, εξήγησε ο Πέτερ Πρεχτλ, διευθυντής της διοίκησης των φυλακών. «Πρέπει να είχε προετοιμάσει πολύ την ενέργειά του».

Ο Αλίεφ φέρεται να αυτοκτόνησε μέσα στην τουαλέτα του κελιού του. Το κυβερνών κόμμα στο Καζακστάν προκήρυξε την περασμένη εβδομάδα πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Επικεφαλής του κράτους, μετά την ανεξαρτησία του το 1991, ο 74χρονος Ναζαρμπάγεφ φρόντισε το 2010 να του απονεμηθεί ο τίτλος του «αρχηγού του έθνους» παρέχοντας έτσι στον εαυτό του ισόβια εξουσία ως προς τη λήψη των μεγάλων πολιτικών αποφάσεων και τον προσανατολισμό της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νίκη του στις προσεχείς εκλογές θεωρείται σχεδόν βέβαιη, αν και η χώρα πλήττεται από την πτώση των τιμών του πετρελαίου και την κρίση στη Ρωσία. Το Καζακστάν κατέχει την 161η θέση σε σύνολο 180 χωρών όσον αφορά το σεβασμό της ελευθερίας του Τύπου στην παγκόσμια κατάταξη των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα για το 2014. Επίσης η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της τον Ιούλιο του 2013 κατήγγειλε την ατιμωρησία που απολαμβάνουν οι δυνάμεις ασφαλείας στη χώρα και την τακτική άσκηση βασανιστηρίων στις φυλακές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης