Αυστρία: Συλλήψεις εννέα υπόπτων για συμμετοχή στη Τζιχάντ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2014, 01:00
Αυστρία: Συλλήψεις εννέα υπόπτων για συμμετοχή στη Τζιχάντ
Με εντολή της Εισαγγελίας της Βιέννης και των αυστριακών Υπηρεσιών Προστασίας του Συντάγματος, η αστυνομία συνέλαβε σήμερα σε αυστριακό έδαφος εννέα πρόσωπα τα οποία θεωρούνται ύποπτα ότι επρόκειτο να συμμετάσχουν ως τζιχαντιστές στον πόλεμο στη Συρία.

Όλοι τους έχουν καθεστώς ασύλου στην Αυστρία, και σε περίπτωση προφυλάκισής τους θα κινηθεί διαδικασία ανάκλησής του, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, της σύλληψης των εννέα ισλαμιστών, που βρίσκονταν κοντά στα αυστριακά σύνορα και ήδη ανακρίνονται, είχαν προηγηθεί επισταμένες και συντονισμένες έρευνες των διωκτικών αρχών, σε συνεννόηση και με εντολή της Εισαγγελίας Βιέννης και των Υπηρεσιών Προστασίας του Συντάγματος.

Η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, συγχαίροντας όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτό το «εντυπωσιακό πλήγμα κατά των τζιχαντιστών» δήλωσε πως τον λόγο έχουν τώρα τα δικαστήρια, επισημαίνοντας ότι «κατά τζιχαντιστών μπορεί να υπάρξει μόνον μια μηδενική πολιτική ανοχής». Η ίδια είχε καταθέσει πριν από αρκετές εβδομάδες μαζί με τους Αυστριακούς υπουργούς Δικαιοσύνης και Εξωτερικών ένα «πακέτο μέτρων κατά των τζιχαντιστών» (των οπαδών του «ιερού πολέμου»).

Ένα από τα σημεία του πακέτου προβλέπει πως σε περίπτωση «μαχητών στο εξωτερικό» με καθεστώς ασύλου στην Αυστρία, το καθεστώς αυτό ανακαλείται άμεσα, καθώς, όπως σημείωσε η κ. Μικλ-Λάιτνερ, «εκείνοι που οι ίδιοι καταπατούν βίαια την ανεκτικότητα, δεν επιτρέπεται να υπολογίζουν πως εμείς θα ανεχθούμε κάτι τέτοιο».

Πρόσφατα, σε απάντηση σχετικής ερώτησης στη Βουλή, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών είχε ανακοινώσει ότι ο αριθμός των Αυστριακών υπηκόων που έχασαν έως τώρα τη ζωή τους στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία ανέρχεται σε έξι, ενώ άλλοι οκτώ Αυστριακοί πολίτες συμμετέχουν αυτή τη στιγμή σε μάχες «στο πλευρό τρομοκρατικών οργανώσεων».

Το μεγαλύτερο μέρος των μαχητών οι οποίοι έχουν μεταβεί έως τώρα από την Αυστρία στη Συρία, δεν είναι Αυστριακοί υπήκοοι, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών, έχουν μεταβεί στη Συρία συνολικά 100 πρόσωπα από την Αυστρία, 40 από τα οποία έχουν επιστρέψει.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2014, 01:00