Αυστρία: Στο εδώλιο 15χρονος για απόπειρα βομβιστικής επίθεσης

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 26 Μαΐου 2015, 14:03
Αυστρία: Στο εδώλιο 15χρονος για απόπειρα βομβιστικής επίθεσης
Η αυστριακή Δικαιοσύνη δικάζει σήμερα έναν έφηβο που κατηγορείται ότι ήθελε να πυροδοτήσει μια βόμβα σε έναν μεγάλο σιδηροδρομικό σταθμό της Βιέννης το περασμένο φθινόπωρο, ενώ ήταν 14 ετών.

Ο τουρκικής καταγωγής μαθητής, ο οποίος είναι τώρα 15 ετών, καλείται να λογοδοτήσει για «συμμετοχή σε μια τρομοκρατική επιχείρηση», κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας διάρκειας μιας ημέρας που διεξάγεται σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου της Ζανκτ-Πέλτεν, πρωτεύουσας της Κάτω Αυστρίας.

Ο έφηβος, ο οποίος συνελήφθη μια πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2014 στην πόλη αυτή ενώ βρισκόταν στο σχολείο, ομολόγησε ότι επεδίωκε να κατασκευάσει μια βόμβα για να την πυροδοτήσει σε έναν από τους κύριους σταθμούς της αυστριακής πρωτεύουσας.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας η αστυνομία εντόπισε στον υπολογιστή, στο τηλέφωνο και στην κονσόλα των βιντεοπαιχνιδιών του εφήβου πολλές εξαιρετικά βίαιες και προπαγανδιστικές εικόνες του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Ο ύποπτος επεδίωκε «ενεργά» να προμηθευτεί συστατικά για την κατασκευή μιας βόμβας, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Ο έφηβος ομολόγησε επίσης ότι ήθελε να πάει στη Συρία για να πολεμήσει στις τάξεις των τζιχαντιστών.

Ο δικηγόρος του Ρούντολφ Μάγερ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο πελάτης του έχει ομολογήσει, αλλά απλώς «έπαιζε με την ιδέα» μιας επίθεσης.

Λόγω του νεαρού της ηλικίας του κατηγορουμένου, η μέγιστη ποινή που μπορεί να εκτίσει περιορίζεται σε κάθειρξη 5 ετών άνευ αναστολής.

Σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως, το Ισλαμικό Χαλιφάτο φέρεται ότι είχε υποσχεθεί να του δώσει 25.000 ευρώ, αν κατάφερνε να πραγματοποιήσει την επίθεση στον Βεστμπάνχοφ, τον δεύτερο μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, προτού μεταβεί στη Συρία.

Ο έφηβος, ο οποίος είχε συλληφθεί για πρώτη φορά στις 28 Οκτωβρίου, είχε αφεθεί ελεύθερος έπειτα από δύο εβδομάδες λόγω του νεαρού της ηλικίας του και είχε τεθεί υπό δικαστική επιτήρηση.

Ωστόσο, στα μέσα του Ιανουαρίου είχε παραβιάσει τους όρους της επιτήρησής του, φεύγοντας συντροφιά με έναν 12χρονο φίλο του, τον οποίο ήθελε να πείσει να πάει μαζί του στη Συρία.

Οι δύο έφηβοι, οι οποίοι είχαν εξαφανιστεί για τέσσερις ημέρες, συνελήφθησαν σε ένα καφέ της Βιέννης στις 16 Ιανουαρίου μετά την ειδοποίηση της αστυνομίας από τη μητέρα του υπόπτου.

Ο έφηβος τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση, η οποία συνεχίζεται για περισσότερους από τέσσερις μήνες. Η διάρκεια της κράτησης αυτής είναι κάτι το σπάνιο για την ηλικία του, αλλά αιτιολογείται, σύμφωνα με την εισαγγελία, από τη σοβαρότητα των κατηγοριών που του προσάπτονται, όπως και από τον αποδεδειγμένο κίνδυνο φυγής του.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και ανήλικοι, έχουν πάει στη Συρία και στο Ιράκ από την Αυστρία, σύμφωνα με τις Αρχές. Περίπου 70 ύποπτοι έχουν επιστρέψει στη χώρα και πολλοί από αυτούς έχουν προφυλακιστεί εν αναμονή της δίκης τους.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 26 Μαΐου 2015, 14:03