Ως «απαράδεκτη» σχολίασε ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς την ανάρτηση στο Facebook ενός βίντεο με ρατσιστικά «κλισέ», από το συγκυβερνών ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο, κατόπιν τούτου, προέβη στη διαγραφή του επίμαχου βίντεο.

«Απορρίπτω σαφώς το βίντεο, που εκτιμώ ως απαράδεκτο και θεωρώ σημαντικό ότι αφαιρέθηκε από το δίκτυο”, τόνισε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος, σημειώνοντας πως αυτές τις θέσεις του γνωρίζει ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, με τον οποίο είχε επί αυτού μία κατ΄ ιδίαν συνομιλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο Στράχε, υποσχόμενος πως μελλοντικά θα υπάρχει ποιοτικός έλεγχος των παραγωγών και δεν θα μπορεί ο κάθε συνεργάτης του κόμματος να κατασκευάζει οτιδήποτε, επισήμανε πως “δεν χάρηκε με αυτό το βίντεο».

Στο μεταξύ, στη μήνυση κατά του Κόμματος των Ελευθέρων για υποδαύλιση μίσους, που είχε καταθέσει προχθές, εξαιτίας αυτής της ανάρτησης, το δεύτερο σε δύναμη κόμμα της αυστριακής αντιπολίτευσης, το νεοφιλελεύθερων τάσεων ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), ήλθε να προστεθεί σήμερα και νέα μήνυση εναντίον των Ελευθέρων, από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένης Τέχνης της Βιέννης Γκέραλντ Μπαστ.

Σε δήλωσή του, ο πρύτανης, επισημαίνοντας πως οι υποβαθμίσεις του ρατσιστικού βίντεο από τον αντικαγκελάριο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και από τον προερχόμενο από το Κόμμα των Ελευθέρων υπουργό Συγκοινωνιών Νόρμπερτ Χόφερ, είναι «ανεύθυνες, σαχλές και αφόρητες», επισημαίνει ότι «η υποβάθμιση της σημασίας της υποδαύλισης μίσους δεν μπορεί να γίνει με τίποτε αποδεκτή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μήνυση, τόσο από πλευράς του κόμματος ΝΕΟΣ όσο και του πρύτανη Γκέραλντ Μπαστ, αφορά ανάρτηση από το Κόμμα των Ελευθέρων στο Facebook, ενός βίντεο με καθαρά ρατσιστικά στερεότυπα, σε συνάρτηση με την εξαγγελθείσα προχθές, από την αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού, αλλαγή που θα υπάρξει προσεχώς στις ηλεκτρονικές κάρτες υγείας στις οποίες πρόκειται να προστεθεί ηλεκτρονική φωτογραφία του κατόχου.

Στο επίμαχο όσο και «εκ νέου απαράδεκτο», όπως χαρακτηρίζεται, βίντεο, του συγκυβερνώντος κόμματος, εμφανίζεται μία φιγούρα κόμικς με το όνομα «Άλι» με μουστάκι και φέσι, που θέλει να χρησιμοποιήσει παράτυπα την κάρτα υγείας του εξαδέλφου του Μουσταφά, για «να του φτιάξουν τα δόντια», η προσπάθειά του όμως αποτυγχάνει, γιατί μελλοντικά η κάρτα θα έχει τη φωτογραφία του κατόχου της.

«Ατύχησες Άλι, καθώς τώρα λέμε αντίο στην κατάχρηση των κοινωνικών παροχών», είναι το σχόλιο του Κόμματος των Ελευθέρων στο τέλος του βίντεο, που περιλαμβάνει και μία ανάλογη τοποθέτηση της προερχόμενης από αυτό το κόμμα, Αυστριακής υπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων Μπεάτε Χάρτινγκερ-Κλάιν.

Χρήση της φιγούρας του «’Αλι», επίσης με καθαρά ρατσιστικά στερεότυπα, το Κόμμα των Ελευθέρων είχε κάνει και πριν από δύο χρόνια, όταν υπήρχε στην Αυστρία η συζήτηση για τις διπλές υπηκοότητες.
Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης