Σε πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ποσό που κόστισαν στην Αυστρία οι συνοριακοί έλεγχοι, από το 2015 – τη χρονιά που ξέσπασε η προσφυγική κρίση, κατά την οποία αυτοί είχαν επανέλθει – έως τώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, σε απάντηση σχετικής ερώτησης στην αυστριακή Βουλή ο Βόλφγκανγκ Πέσορν, ο υπουργός Εσωτερικών της απελθούσας αυστριακής υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Αναλυτικά, το κόστος των συνοριακών ελέγχων για το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών και για το χρονικό διάστημα από τις 16 Σεπτεμβρίου 2015 έως το τέλος του 2019 ανέρχεται σε 130 εκατομμύρια ευρώ, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν άλλα επτά εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη των εξόδων των συνοριακών ελέγχων που διαρκούν έως τον ερχόμενο Μάιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάνω από 115 εκατομμύρια ευρώ του ποσού των 130 εκατομμυρίων ευρώ χρειάστηκαν για την πληρωμή υπερωριών, ενώ στο κόστος δεν έχουν υπολογιστεί οι κανονικοί μισθοί των υπαλλήλων που διατέθηκαν για τους συνοριακούς ελέγχους.

Σε μεγαλύτερο ύψος είναι το κόστος που προέκυψε από τους συνοριακούς ελέγχους για το αυστριακό υπουργείο Άμυνας και που ανέρχεται, σύμφωνα με τον απελθόντα υπηρεσιακό υπουργό Τόμας Στάρλινγκερ, σε 169 εκατομμύρια ευρώ για το χρονικό διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2015 και Ιουνίου 2019.

Στη διάρκεια της διακυβέρνησης του συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων – μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαΐου 2019 – ο προερχόμενος από τους Ελευθέρους υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, είχε ανακοινώσει επανειλημμένα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την παράταση των συνοριακών ελέγχων της Αυστρίας προς την Ουγγαρία και τη Σλοβενία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χέρμπερτ Κικλ στις σχετικές επιστολές προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προς τους ομολόγους του των χωρών της «Συνθήκης Σένγκεν», αιτιολογούσε την απόφασή του για περαιτέρω παράταση των συνοριακών ελέγχων, με τον «παραμένοντα σε πολύ υψηλά επίπεδα αριθμό των παράνομων αφίξεων».

Παρά το γεγονός ότι οι συνοριακοί έλεγχοι δεν προβλέπονται εντός του αποκαλούμενου «Συστήματος Σένγκεν», η Αυστρία και η Γερμανία τους είχαν επαναφέρει τον Σεπτέμβριο του 2015, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των αιτούνταν άσυλο, ωστόσο ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί δραστικά στην Αυστρία, και, ενώ το 2015 είχε ανέλθει σε 88.340, μέσα στο 2018 ήταν μόλις 13.400, που σημαίνει μία μείωση κατά τουλάχιστον 80%.

Αξιοσημείωτο θεωρείται το γεγονός πως η Βιέννη είχε θεσπίσει προσωρινά το 2018 την διενέργεια συνοριακών ελέγχων, επιλεκτικά και προς άλλες γειτονικές χώρες – όχι μόνον προς Ουγγαρία και Σλοβενία – για την διάρκεια της Αυστριακής Προεδρίας στην Ε.Ε. από την 1 η Ιουλίου και μέχρι το τέλος της, την 31 η Δεκεμβρίου 2018.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης