Τρεις στους τέσσερις νέους στην Αυστρία, ηλικίας μεταξύ 16 και 30 ετών, θεωρούν «θετική» τη συμμετοχή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Επιμελητηρίου, που παρουσιάστηκε σήμερα στη Βιέννη.

«Πρόκειται για ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Επιμελητηρίου και πρώην, επί πολλά χρόνια, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αυστρίας Κρίστοφ Λάιτλ, ενώ, ο επικεφαλής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων που πραγματοποίησε την έρευνα, Βέρνερ Μποϊτελμάγιερ δήλωσε ότι «η νεολαία έχει σαφώς μία θετική άποψη απέναντι στην Ευρώπη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επεσήμανε ο Κρίστοφ Λάιτλ, ένα ποσοστό 56% των ερωτηθέντων νέων θεωρεί σημαντική μία ενωμένη Ευρώπη για την «ευρωπαϊκή ικανότητα διαμόρφωσης του κόσμου» και, καθώς, όπως παρατήρησε ο ίδιος, ο συνολικός πληθυσμός της Ευρώπης αντιστοιχεί μόλις στο 7%του παγκόσμιου πληθυσμού, αυτή η ενότητα είναι αναγκαία, «διότι διαφορετικά θα εξαφανιστούμε από τη διεθνή σκηνή».

«Εάν οι Βρυξέλλες δεν ενισχυθούν με αρμοδιότητες στους τομείς κλίμα, μετανάστευση, ευημερία και εμπορικές σχέσεις, η Ευρώπη δεν έχει καμία προοπτική, και το υπόλοιπο 97% θα τρίβει τα χέρια του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν επιτρέπεται να μην ακούγεται η φωνή της νεολαίας, που διακρίνεται για «δημιουργικότητα, ευαισθησία, αισιοδοξία» και που πρέπει να υποστηριχτεί, και ακριβώς αυτή η αντιπροσωπευτική έρευνα καταδεικνύει «ποιο δυναμικό βρίσκεται μέσα μας», όπως επίσης καθοριστική θα είναι για τα επόμενα πέντε χρόνια μία «Ευρώπη που διαμορφώνει», ενόψει των εξελίξεων στον «ανταγωνισμό των ηπείρων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ζητώντας να υπάρξει μία μεγαλύτερη διεθνής δικτύωση των νεολαίων για να καταρριφθούν εθνικά στερεότυπα, ο Κρίστοφ Λάιτλ πρότεινε τη διοργάνωση από την Ε.Ε. «διαλόγων νεολαίας», τους οποίους, όπως τόνισε, οι Βρυξέλλες θα πρέπει να αφουγκράζονται και να υιοθετούν ιδέες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης