Του Κώστα Μπετινάκη

Δεν είναι μόνο η Καταλονία που επιδιώκει την ανεξαρτητοποίησή της από την Ισπανία. Από το Κεμπέκ του Καναδά, ως το ανατολικό Τιμόρ, πάμπολλα τα αυτονομιστικά κινήματα στη Γη.

Μόνο στην Ευρώπη, όπου ήδη διεξάγεται εμφύλιος στην Ουκρανία, υπάρχει φόβος να εκραγεί ο εθνικιστικός πόθος σε οκτώ σημεία. Αιτία μπορεί να θεωρηθεί η πολύπλοκη ιστορία της Ευρωπαϊκής ηπείρου για το σχηματισμό των ήδη διαμορφωμένων κρατών της, αλλά και οι πολιτισμικές διαφορές των κατοίκων διαφόρων χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανησυχία στην ισπανική κυβέρνηση δεν περιορίζεται μόνο στην Καταλονία. Η κατάπαυση του πυρός που ισχύει από τις 5 Σεπτεμβρίου 2010 με την αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, δεν μπορεί παρά να προκαλεί ανησυχίες μήπως ξαναφουντώσει λόγω του καταλανικού δημοψηφίσματος το αντάρτικο της ανεξαρτητοποίησης των Βάσκων.

Η βασκική γη στην πλειοψηφία της ανήκει στην Ισπανία, που εκτείνεται ως τη Γαλλία, δύσκολα μπορούν να καθορισθούν τα όριά της.

Αυτονομιστικά κινήματα υπάρχουν ακόμη στην Γαλικία και την Αραγονία της Ισπανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν διαμορφωθεί και πολιτικά κόμματα που υποστηρίζουν τις αποσχιστικές τάσεις, όπως η «Λέγκα του Βορρά» στην Ιταλία, το Σιν Φέιν στη Βόρεια Ιρλανδία, ή τα σκωτσέζικα και ουαλικά αυτονομιστικά κόμματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ακόμη υποβόσκει ο εθνικισμός και στην Κορνουάλη.

Το BREXIT επανέφερε την επιθυμία των Σκοτσέζων για ανεξαρτητοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα 2014. Ανησυχία επίσης, αποτελεί το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν και πάλι σύνορα με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, οπότε επανέρχεται το πρόβλημα με την Βόρειο Ιρλανδία που ανήκει επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πριν λίγο καιρό, σε λεπτομερή διαδικτυακή δημοσκόπηση- το 89% των Βενετών ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας υποστηρίζοντας τις απόψεις του κόμματος «Veneto Si». Στόχος του η προκήρυξη κανονικού δημοψηφίσματος.

Κύριο επιχείρημα και εδώ οικονομικό. Η βόρεια Ιταλία παράγει τα δύο τρίτα του ιταλικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο το Νότιο Τιρόλο ανήκε στην γειτονική Αυστρία, αλλά με το τέλος του πολέμου πέρασε στην ιταλική κυριαρχία. Το 70% του μισού εκατομμυρίου των κατοίκων της περιοχής ομιλούν γερμανικά και θεωρούν ότι ανήκουν στην γερμανική κουλτούρα.

Η περιοχή είναι αυτόνομη και τα πάει πολύ καλά οικονομικά.

Στο Βέλγιο που είναι χωρισμένο σε Βαλόνους και Φλαμανδούς υπάρχει το πρόβλημα με την Φλάντρα. Οι Φλαμανδοί στο Βορρά ομιλούν τοπικό μίγμα ολλανδικών ενώ στο Νότο οι Βαλόνοι μιλούν γαλλικά. Οι Φλαμανδοί ποθούν την ανεξαρτησία τους από την ομοσπονδία.

Δύσκολα μπορεί κάποιος να σκεφθεί την Γερμανία δίχως τη Βαυαρία. Κι όμως αρκετοί οι Βαυαροί (20% σύμφωνα με δημοσκόπηση του 2009) που επιθυμούν μεγαλύτερη αυτονομία.

Χαρακτηριστικό είναι πως υπάρχει διαφορετικό Χριστιανικό Κόμμα- Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση «CSU» της Βαυαρίας, που συνεργάζεται πάντα με τους Χριστιανοδημοκράτες στη Μπούντεσταγκ για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Μικρά αλλά θορυβώδη αυτονομιστικά κινήματα λειτουργούν στη Σιλεσία της Πολωνίας, την Αλσατία και τη Σαβοΐα στη Γαλλία στη Σαρδινία αλλά ακόμη και στην Άαλαντ της Φινλανδίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης