Ο Ρασίντ Κασίμ φιγουράρει πρώτος στη λίστα των πλέον καταζητούμενων τρομοκρατών στη Γαλλία, σύμφωνα με το εθνικό κέντρο Αντιτρομοκρατίας της χώρας.

Ο Ρασίντ Κασίμ, είναι Γάλλος πολίτης και έχει αναδειχθεί ως οργανωτής μιας σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένης και της αποτυχημένης κοντά στον μητροπολιτικό χριστιανικό ναό, της πόλης του Παρισιού, την Παναγία των Παρισίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γάλλοι εισαγγελείς την Τετάρτη έθεσαν δύο άνδρες υπό επίσημη έρευνα, για ύποπτες διασυνδέσεις με τον ηγέτη των Τζιχάντ, Ρασίντ Κασίμ.

Οι δύο άνδρες, ηλικίας 30 και 39 ετών, πιστεύεται ότι έχουν περάσει χρόνο με τον Κασίμ πριν από την αναχώρησή του το 2012 για τη Συρία και το Ιράκ, όπου εντάχθηκε στο λεγόμενο Χαλιφάτο της ομάδος του Isis. Έκτοτε τα ίχνη του χάθηκαν… 

Οι ανακριτές αναφέρουν ότι ο νεότερος εκ των συλληφθέντων, είχε παραμείνει σε επαφή με τον Κασίμ μέσω της κρυπτογραφημένης υπηρεσίας messenger Telegram, την πλέον διαδεδομένη υπηρεσία ηλεκτρονικής ανταλλαγής δεδομένων, μεταξύ συνεργαζόμενων τρομοκρατικών ομάδων του «Isis».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο άλλος ύποπτος, ο οποίος κατάγεται από την κεντρική πόλη της Ροάν, είχε έρθει παλαιότερα σε επαφή με τον Κασίμ ο οποίος, όπως πιστεύεται, είναι και η αιτία που έχει παίξει βασικό ρόλο στην ριζοσπαστικοποίηση του 39χρονου συλληφθέντα.

Σύμφωνα με τα Γαλλικά μέσα ενημέρωσης ο Κασίμ, είναι γνωστός για τα κηρύγματα μίσους του ενάντια στη Δύση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κι έχει κάνει αρκετές φορές εκκλήσεις για επιθέσεις σε στόχους στη Γαλλία, μέσω της υπηρεσίας «Telegram».

Πρόσφατα με τηλεγράφημά του παρότρυνε για περαιτέρω βία στο Παρίσι, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ».

O Κασίμ (29 ετών), έχει πρόσφατα συνομιλήσει με τρεις εφήβους και τέσσερις γυναίκες που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, με την υποψία της συνωμοσίας για επικείμενες «πράξεις βίας» σε σιδηροδρομικό σταθμό του Παρισιού και στην Παναγία των Παρισίων.

Οι Γαλλικές αρχές εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι ο Κασίμ έχει εμπνεύσει τους Αμπντέλ Κερμίς και Πετιζάν (και οι δύο ηλικίας 19 ετών), οι οποίοι έκοψαν το κεφάλι του 86χρονου Πάτερ Ζακ Χάμελ, σε εκκλησία της ενορίας του Αγίου Στεφάνου, στη βόρεια πόλη του Σεντ Ετιέν στις 26 Ιουλίου…

Επίσης θεωρείται ως βασικός ύποπτος και για διασυνδέσεις με τον 25χρονο τζιχαντιστή Λαρόσι Αμπάλα (σκοτώθηκε σε μια δραματική επιδρομή από την ελίτ των αστυνομικών δυνάμεων RAID), ο οποίος μαχαίρωσε αστυνομικό διοικητή και αξιωματικό της αστυνομίας μέχρι θανάτου στο σπίτι τους, στο δυτικό προάστιο του Παρισιού «Magnanville» στις 13 Ιουνίου.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης