Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των νεκρών στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν το τελευταίο διήμερο στο Ιράκ. Οι συγκρούσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ανάμεσα στους διαδηλωτές και στα Σώματα Ασφαλείας, είχαν ως τραγικό αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 10 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός. 

Οι διαδηλώσεις που μαίνονται αυτές τις μέρες στο πολύπαθο Ιράκ, είναι οι μεγαλύτερες που έχουν γίνει έως τώρα κατά της κυβέρνησης του Άμπντουλ Μάχντι, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από έναν χρόνο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικώς οι κινητοποιήσεις ήταν μικρής κλίμακας και αποτελούσαν τη διαμαρτυρία μερικών εκατοντάδων πολιτών για την ανεργία, τις ελλιπέστατες δημόσιες υπηρεσίες και την κρατική διαφθορά. Όμως, απέκτησαν μαζικό χαρακτήρα όταν η αστυνομία χρησιμοποίησε για την καταστολή τους αντλίες νερού υπό πίεση, δακρυγόνα και πραγματικά πυρά.  

Παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας που τέθηκε σε ισχύ στην ιρακινή πρωτεύουσα από τις 05:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), δεκάδες διαδηλωτές έβαζαν φωτιές σήμερα σε ελαστικά στην πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης. Μάλιστα, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων AFP, η αστυνομία έριξε προειδοποιητικές βολές στον αέρα, πάλι με πραγματικά πυρά, για να διαλύσει τη συγκέντρωση. 

Όπως ορίζει η κυβερνητική ανακοίνωση που εξεδόθη, από την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε στην ιρακινή πρωτεύουσα εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που θέλουν να μετακινηθούν από ή προς το αεροδρόμιο της Βαγδάτης, οι εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα, οι δημόσιοι υπάλληλοι σε νοσοκομεία, υπηρεσίες ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, όπως και αυτοί που μετακινούνται για προσκύνημα. Για την υπόλοιπη χώρα εξαρτάται από τους επαρχιακούς κυβερνήτες αν θα επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας στις δικές τους περιοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης